Hyppää sisältöön

Luomuliiton uusi puheenjohtaja Pirjo Siiskonen: Koko maan ruuantuotanto pitää saada luomuun

Vuoden vaihteessa Luomuliiton pääpaikalle astuva Siiskonen moittii suomalaista ruokaa "muka-kotimaiseksi".

Pirjo Siiskonen Luomuinstituutin johtaja, professori Kuva: Kuva: Harri Hakala

Luomuliiton uusi puheenjohtaja, mikkeliläinen Pirjo Siiskonen vaatii Suomen koko ruokatuotannon muuttamista luomuun. Siiskosen mukaan ruokatuotannon kääntäminen luomuksi olisi täysin mahdollista, jos siihen löytyisi poliittinen tahtotila.

- Koko meidän ruuantuotantojärjestelmä vaatisi radikaalin muutoksen kestävään suuntaan. Suomen pitäisi olla edelläkävijä ja suunnannäyttäjä. Me pystymme siihen, että ryhdymme tuottamaan turvallisempaa ruokaa.

Siiskosen mukaan yksi suurista ongelmista on se, että Suomessa on niin paljon tuontiruokaa.

– Se on kansantaloudellisesti erittäin kyseenalaista, että me tuomme koko ajan lannotteita, torjunta-aineita ja väkirehuja ja näillä tuotamme suomalaisille muka kotimaista ruokaa.

MTK: Kotimainen ruoka on puhdasta

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n puheenjohtaja Tommi Lunttila pitää Siiskosen avausta hyvänä. Lunttilan mukaan on ilahduttavaa, että luomutuottajien määrä kasvaa koko ajan, ja kuluttajat ovat löytäneet luomun. Lunttilan mukaan luomu ei kuitenkaan sovi kaikille tiloille.

– Monille tiloille luomu on oikea ratkaisu, mutta se ei käy ihan suoraan kaikille tiloille. Kotieläintiloilla se on helpompaa, koska lannotteita on omasta takaa, mutta puhtaasti kasvinviljelytiloilla tilanne on vaikeampi.

Lunttila toppuuttelee tarvetta muuttaa koko suomalainen tuotanto luomuun.

– Suomessa on hyvä tilanne verrattuna ihan mihin tahansa maahan elintarvikkeiden puhtauden suhteen. Monessa maassa vain luomu takaa puhtaan elintarvikkeen, mutta meillä voidaan hyvällä omalla tunnolla sanoa että kaikki tuotanto on puhdasta.

Esimerkiksi muualla maailmassa käytetty viljan pakkotuulennuttaminen glyfosaatin avulla on Suomessa kiellettyä, eikä sellaista viljaa saa syöttää edes eläimille, Lunttila sanoo. Siiskosen moitteisiin tuontiviljojen ja tuontiruuan määrästä Lunttila vastaa olevansa samoilla linjoilla.

– On todella ikävää, ettei meillä ole kotimaista valkuaisviljan tuotantoa riittävästi kotimaiseen käyttöön. Siitä pitäisi tehdä kannattavampaa.

"Kuluttajilla on myös vastuunsa"

Siiskonen peräänkuuluttaa myös kuluttajien vastuuta luomutuotannon suosion kasvattamisessa. Siiskonen arvelee, että suurin syy siihen, ettei luomun osuus ruokamarkkinoista ole suurempi, on se, että ihmiset eivät tiedä esimerkiksi torjunta-aineiden mahdollisista haitoista. Siiskonen ei usko, että luomutuotteiden hinta olisi enää suurin este luomuruuan kysynnälle.

– Suurempi ongelma on se, että esimerkiksi Mikkelissä ei löydä kaikkia tuotteita luomuna. Itse esimerkiksi kierrän kaupasta toiseen, ja kun jossain esimerkiksi luomuperunoita tarjolla, niin ostan niitä kerralla suuren määrän varastoon.

Siiskonen aloittaa Luomuliiton puheenjohtajan tehtävässä ensi vuoden alussa. Hän jää silloin eläkkeelle Mikkelissä toimivan Luomuinstituutin johtajan tehtävästä.