1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Linnan juhlat

Pienpanimo-olutta ja nyhtökauraa – Suomen monet vahvuudet teemana Linnan juhlissa

Tanssimusiikin aloittaa Lasse Mårtensonin säveltämä Jurmo.

Linnan juhlat
presidentinlinna
Presidentinlinna vuoden 2015 itsenäisyyspäivänä.Jyrki Lyytikkä / Yle

Itsenäisyyspäivän Linnan juhlien teemana on tänä vuonna Suomen vahvuudet. Kansainvälisissä vertailuissa Suomi on monella mittarilla maailman huippua. Suomi pärjää eri tutkimuksissa muun muassa rehellisyydessä, lukutaidossa, koulumenestyksessä ja tyttöjen mahdollisuuksissa. Itsenäisyyspäivän vastaanotto nostaa näitä vahvuuksia esille.

Kutsuvieraissa tullaan näkemään monia sellaisia, jotka liittyvät Suomen vahvuudet -teemaan.

Kättelyn aikana kuullaan tänä vuonna juhlavuosiaan viettävien säveltäjien kuten Einar Englundin ja Robert Kajanuksen musiikkia. Perinteisiä Jean Sibeliuksen teoksia on silti mukana.

tanssia linnanjuhlissa
Tanssia viime vuoden Linnan juhlissa.Jyrki Lyytikkä / Yle

Tanssimusiikin aloittaa Lasse Mårtensonin säveltämä Jurmo. Kevyempää tanssimusiikkia soittavan Kaartin Combo -yhtyeen johtajana on ylikersantti Eero Saunamäki ja laulusolistina Reeta Vestman. Linnan kolmannen kerroksen salongissa esiintyy kuuden huippusellistin yhtye Total Cello Ensemble.

veteraaneja
Veteraaneja Linnan juhlissa vuonna 2015.Jyrki Lyytikkä / Yle

Vastaanoton kunniavieraita ovat sotaveteraanit ja lotat, joita on viime vuosien tapaan kutsuttu runsaasti. Tänä vuonna juhlavastaanotolle on kutsuttu myös jatkosodassa taistelleita virolaisia vapaaehtoisia eli Suomen-poikia sekä talvi- ja jatkosodan ruotsalaisia vapaaehtoisia.

Noutopöydästä erikoisuuksia ja perinneruokia

Juhlavastaanoton tarjoilu toteutetaan perinteisesti noutopöydistä (siirryt toiseen palveluun). Niistä löytyy tänä vuonna muun muassa nyhtökaura-suppilovahvero-ohukaiskääryleitä ja savuporovoileipäkakkua.

Ruokajuomaksi voi nauttia vaikka pienpanimo-olutta. Tanssijoiden kuivaa suuta liennyttää perinteinen linnan booli.

Lue seuraavaksi