Etelä-Korean presidentti tarjoutui eroamaan mutta ei myönnä korruptiota

Opposition mukaan presidentti vain vetkuttelee välttääkseen virkasyytteen.

Etelä-Korea
Päänsä painanut Park puhujapöntössä presidentillisen vaakunan takana.
Presidentti Park Geun-Hye kumarsi tv-puheensa päätteeksi tiistaina Soulissa.Yonhap / EPA

Etelä-Korean skandaalien horjuttama presidentti Park Geun-Hye on ilmoittanut olevansa valmis eroamaan, jos parlamentti laatii vallansiirtosuunnitelman.

– Jos hallitus- ja oppositiopuolueet päätyvät yhdessä suunnitelmaan, joka vähentää hämmennystä valtion asioiden hoidosta ja takaa turvallisen vallansiirron, olen valmis väistymään, Park sanoi tv-lähetyksessä.

Oppositio kommentoi tarjousta viivyttelytaktiikaksi, jolla Park pyrkii välttämään virkasyytteen ja kohtalonsa ratkaisemisen perustuslakituomioistuimessa.

Suurin oppositiopuolue Minjoo sanoo, ettei se anna Parkin kiemurrella virkasyytteestä tarjouksella, josta Minjoon mukaan puuttuu vilpittömyys.

Syytteestä päätös jo lähipäivinä?

Parlamentti voi päättää syytteestä, jos sen puolesta äänestää kaksi kolmasosaa kansanedustajista. Äänestys saattaa olla jo tällä viikolla, kuten myös päätös erityissyyttäjien asettamisesta tutkimaan Parkin toimia.

Jos syytteeseen päädytään, Parkin on välittömästi luovuttava virkansa hoidosta ja pääministeristä tulee hallituksen väliaikainen johtaja. Sen jälkeen perustuslakituomioistuimella on puoli vuotta aikaa päättää seuraavasta askeleesta.

"Hän yrittää ostaa aikaa"

– Park yrittää ostaa aikaa, mutta oppositiopuolueet eivät missään tapauksessa suostu hänen tarjoukseensa; kansalaiset ovat siihen aivan liian raivoissaan, sanoo Soulin Myongjin yliopiston politologi Yul Shin.

Parkin eroa ja rankaisemista on vaadittu jo viikkojen ajan suurissa mielenosoituksissa. Lauantaina sellaiseen kokoontui pääkaupungissa Soulissa järjestäjien mukaan puolitoista miljoonaa ihmistä. Poliisi puhui runsaasta neljännesmiljoonasta mielenosoittajasta.

Gallup Korea -tutkimusyhtiön tuoreimmassa viikottaisessa kyslyssä Parkia kannatti enää neljä prosenttia vastaajista.

"Luulin toimivani yleiseksi eduksi"

Puheessaan Park ei edelleenkään myöntänyt, että hän olisi syyllistynyt laittomuuksiin yhdessä pitkäaikaisen ystävänsä Choi Soon-Silin kanssa. Syyttäjien mukaan Park on antanut Choin vaikuttaa poliittisiin ratkaisuihin, vaikka tällä ei ole mitään virallista asemaa.

Saamallaan vaikutusvallalla Choi on painostanut yrityksiltä kymmeniä miljoonia euroja hallitsemilleen säätiöille, syyttäjät sanovat. Park on toistuvasti kieltäytynyt tapaamasta syyttäjiä.

– En ole koskaan tavoitellut henkilökohtaista etua. Esille nousseet ongelmat ovat peräisin projekteista, joiden luulin olevan yleisen edun mukaisia. Mutta koska en pitänyt henkilökohtaisia ihmissuhteitani niistä erossa, ongelmat ovat paljolti minun vikaani, Park sanoi tv-puheessaan.

Lähteet: AP, AFP, Reuters