1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Rauha on mennyttä, iloitaan Hossan tulevassa kansallispuistossa: "Ei sitä vielä oikein edes älytä"

Rauhaa Hossasta hakemaan lähtenyt yrittäjä on iloinen siitä, ettei saanut haluamaansa. Myös poropuistossa varaudutaan jo kansallispuiston aiheuttamaan väkimäärän kasvuun.

luonto
Poroja sekä Raili ja Kimmo Karvonen.
Raili ja Kimmo Karvonen eivät pistä pahakseen, jos hiljaiset kaudet lyhenevät. Niko Mannonen / Yle

Aina ei elämässä käy niin kuin etukäteen odottaa tai suunnittelee.

Maija Daly kiersi ensin maailmaa, kunnes muutti vuosi sitten miehensä kanssa Suomussalmen Hossaan ajatuksissaan rauha ja ruuhkattomuus. Nuori pari hankki leiirintäalue Camping Hossan Lumon ja ajatteli ottaa pari vuotta aivan rauhassa ennen kuin alettaisiin pohtia uusia juttuja.

Sitten tehtiin päätös, että Hossasta tulee kansallispuisto.

– Rauha on mennyttä, tämä on aivan jotain muuta kuin mitä odotimme. Aloitimme jo laajennusten teon, koska yöpymispaikkoja tarvitaan. Joka puolella tuntuu olevan nyt toimintaa.

Siinähän sitä olisi harrastusta, jos tästä lähtisi vielä kielikurssille.

Raili Karvonen

Daly ei osaa vielä sanoa kansallispuiston vaikutuksista muuta kuin sen, että muutos on valtavan iso.

– Kukaan ei tiedä, kuinka paljon kävijämäärä kasvaa. Lukuja ja prosentteja kyllä heitellään, mutta kansallispuiston tulo on niin iso muutos, että ei sitä vielä oikein edes älytä tai ymmärretä.

Muutosta odotetaan

Muutoksen suuruus on kysymysmerkki myös Hossan Poropuistossa. Jo 10 vuotta yrittäjänä ollut Kimmo Karvonen syöttää äitinsä Railin kanssa poroille jäkälää kotipihalla. Äiti ja poika ovat hoitaneet ruokapalvelut ja poropuiston omin voimin, mutta jatko mietityttää Railia.

– Jos kävijämäärä kasvaa paljon, silloin joudumme varaamaan lisää väkeä. Kyllä täällä joka puolella nyt tunnutaan rakentavan, mutta me olemme vielä odottavalla kannalla.

Poroja aitauksessa.
Hossan poropuistossa varaudutaan varovaisesti jo lisäväen palkkaamiseen. Niko Mannonen / Yle

Kumpikaan ei pistä pahakseen sitä, jos matkailijamäärä kasvaa.

– Jos hiljaiset kaudet sesonkien välillä lyhenisivät. Tietysti hiljaisina kausina on aikaa myös itselle, Raili toteaa.

Nyt kylällä riittää toimintaa

Leirintäalueella on marraskuun lopulla hiljaista, yöpyjiä ei ole kuin muutama. Alueen matkailuyrittäjien yhdistyksen puheenjohtajaksi valittu Maija Daly tuumailee, että hiljaisuus ei yllä yrittäjien pöytään.

– Meitä on 15 yrittäjää ja lisää tulijoita olisi useampikin. Vaikka yrittäjillä alkaa olla ikääkin, tämä on vilkas seurakunta. Pohdimme paljon yhdessä asioita. Jos kansallispuistopäätöstä ei olisi tullut, talvi olisi voinut sittenkin olla aika tylsä.

Maija Daly.
Maija Daly kiersi maailmaa ja muutti Hossaan. Niko Mannonen / Yle

Parin kilometrin päässä Poropuistossa Kimmo ja Raili Karvonen pohtivat, voisiko porot valjastaa retkille vaikka rahtihommiin turistimäärien lisääntyessä. Tähän mennessä kylällä on totuttu ranskalaisyrittäjien perässä Hossaan tulleisiin ranskalaisvieraisiin, mutta Raili uskoo, että muitakin kansallisuuksia näkee nyt enemmän. Ajatus aiheuttaa iloista naurua.

– Siinähän sitä olisi harrastusta, jos tästä lähtisi vielä kielikurssille, hymyilee Raili.

Lue seuraavaksi