1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. virtuaalitodellisuus

Haluaisitko kokea 1800-luvun Helsinkiä? – Katso, mitä kaikkea virtuaalisessa kaupungissa voi tehdä

Helsingin keskustassa voi pian tepastella virtuaalisesti. Virtuaalitodellisuuden uskotaan lyövän läpi lähivuosina ja tuovan teknologian kotisohville.

Zoan Oy:n Laura Ala käyttämässä Helsinki 2020 -alustaa. Kuva: Saija Nironen / Yle

Virtuaaliteknologia on murroksen kynnyksellä ja se tulee kovaa vauhtia lähemmäksi tavallisten ihmisten arkea. Useiden ennusteiden mukaan virtuaaliteknologia selättäisi jo jopa viiden vuoden kuluessa nyt käytössä olevat älypuhelimet ja osan televisiostakin.

– Rahan ja huomion määrä, mitä virtuaalitodellisuuden markkinoihin nyt kaadetaan, on sitä luokkaa, että laajalti uskotaan läpimurron tapahtuvan näillä hetkillä sekä sisältötuotannon että kuluttajatason välineiden osalta, sanoo tulevaisuudentutkija Risto Linturi.

Virtuaalitodellisuuden vallankumousta odottaa muun muassa helsinkiläinen yritys Zoan Oy. Yritys on luonut koko Helsingin kantakaupungista oman virtuaalimaailman ja etsii parhaillaan yhteistyökumppaneita rakentamaan kaupunkiin uusia sovelluksia ja käyttötarkoituksia. Mielikuvitus on rajana sille, mitä virtuaalikaupungissa voisi tehdä.

Me keräsimme nippuun viisi asiaa, miten virtuaalinen kaupunki palvelisi tavallista pulliaista muutenkin kuin hauskana ympäristönä.

1. Matkailu ja turismi

Moni tutustuu jo nyt tulevaan matkakohteeseen netistä löytyvien erilaisten kolmiulotteisten karttojen avulla. Tämä onkin yksi helpommista tavoista valjastaa virtuaalinen maailma hyötykäyttöön.

– Nyt luodussa mallissa voi esimerkiksi ottaa rautatieasemalta junan ja mennä tekemään pienen turistikierroksen Pietariin. Pieni tiiseri saattaa houkutella kuluttajan varaamaan lopulta oikean matkan samaan kohteeseen, sanoo toimitusjohtaja Miikka Rosendahl Zoan Oy:stä.

Myös virtuaalinen Helsinki voisi toimia kaupungin markkinoinnissa sekä helpottaa turisteja tekemään omia matkasuunnitelmiaan.

2. Elämys ja historia

Todellisuuden sijaan virtuaalitodellisuutta eivät sido tietyt raja-aidat. Esimerkiksi nyky-Helsingin sijaan virtuaalimaailma voi sijoittua myös toiseen aikaan, mikä avaa ikkunan esimerkiksi erilaiselle historian opetukselle.

– Siellä pystyy tekemään asioita, joihin ei todellisuudessa ole mahdollisuutta. Lisäksi voidaan luoda paikkoja, joita ei ole koskaan ollutkaan tai ei ole enää olemassa, summaa Rosendahl.

Virtuaalitodellisuudessa pääsee muutamalla napin painalluksella vaikka 200 vuotta taaksepäin historialliselle Senaatintorille.

3. Suunnittelu

Kaupunkisuunnittelulle virtuaalinen maailma luo hyvät puitteet. Esimerkiksi kaupungin kaavoitusasiat voisivat jatkossa muuttua paperipinosta omaksi virtuaalimaailmaksi, johon kaupunkilaiset voivat itse tutustua. Virtuaalimaailma voisi toimia myös kansalaisten äänitorvena päättäjille, ottamalla käyttäjät mukaan esimerkiksi uusien bussipysäkkien sijoittelua suunniteltaessa.

Nyt luodussa virtuaalisessa Helsingissä voi esimerkiksi testata, miten uudisrakennus todellisuudessa muuttaisi katukuvaa tai miltä uusi kaupunginosa tulisi näyttämään. Käytännössä voitaisiin vaikka mallintaa, miltä kävelyreitti Guggenheimin ympärillä näyttäisi auringon laskun aikaan.

Virtuaalimaailmassa voisi myös katsoa etukäteen, miten esimerkiksi junan tai bussin uudet penkit istuvat nykyiseen väritykseen.

Kuva: Saija Nironen / Yle

4. Kiinteistömyynti

Asuntokauppa pelaa jo nyt pitkälti kuvien varassa ja uusia visuaalisia keinoja etsitään koko ajan. Virtuaalimaailmassa ostaja voisi katsella asuntoja eri puolilla Helsinkiä liikkumatta oikeasti pois kotoa. Ostaja voi "astella" virtuaalisesti sisälle asuntoon ja liikkua siellä vapaasti huoneesta toiseen, aivan kuin olisi fyysisesti itse asunnossa. Kiinteistöyritykset näkevät tässä markkinaraon.

– Isot remontit ja uudisrakentaminen kestävät yleensä muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen. Virtuaalitodellisuudessa asiakas pääsee kuitenkin jo ennen tätä tutustumaan kohteeseen, muuttamaan tilaratkaisuja ja vaihtamaan kalusteita, sanoo Varman kiinteistökehittäjä Benjamin Kalliola.

Lisäksi virtuaalimaailmassa liikuttaessa myös talojen seiniin voisi ilmaantua tietoja kiinteistössä myynnissä olevista asunnoista. Näin asiakas näkisi perustiedot astumatta sisälle asuntoon.

5. Koulutus

Virtuaalimaailma tarjoaa turvallisen ja joissain tapauksissa myös halvemman ympäristön erilaisien koulutuksien järjestämiseen. Esimerkiksi korkealla tapahtuvan vaarallisen työn koulutus voidaan järjestää tukevasti maan kamaralla.

– Ehkä jopa tulevaisuuden autokoulu toimii niin, että ensin mennään virtuaalitodellisuudessa ajamaan, ennen kuin oppilasta päästetään oikean ratin taakse, sanoo Rosendahl.

Muun muassa VR:n matkustajaliikenteen markkinointipäällikkö Outi Lahtinen pitää lupaavana kehityssuuntana virtuaalimaailman hyödyntämistä junakonseptien testaamiseen ja kustannustehokkaiden koulutuksien järjestämiseen.

Helsinki 2020 –nimellä kulkeva virtuaalinen alusta julkaistaan huomenna keskiviikkona yritystapahtuma Slushissa. Kaikkien ulottuville malli on tulossa ensi vuoden alussa.