1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eläinsuojelu

Valvontaeläinlääkäri: Kokkola rikkoo eläinsuojelulakia jättämällä karpit ilman happea

Kaupungin eläinlääkärit harkitsevat tutkintapyynnön jättämistä karppilammen kalojen laiminlyönnistä.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kokkolan kaupunki on tehnyt päätöksen, ettei karppien elinlampeen laiteta tänä talvena ilmastinta. Eläinten hyvinvoinnista huolestuneet ihmiset pelkäävät, että kalat kuolevat, jos jää paksunee.

Kokkolan valvontaeläinlääkäri Petronella Jansson pitää karppien laiminlyöntiä eläinsuojelulain rikkomisena.

Kaupungin eläinlääkärit harkitsevatkin tutkintapyynnön jättämistä poliisille kaupungin toimista. Eläinlääkärit seuraavat pakkastilanteen kehittymistä. Jos jääpeite paksunee huomattavasti ja kalojen happitilanne heikkenee, he jättävät tutkintapyynnön.

Kun kaupunki on istuttanut kaloja lampeen, se voidaan katsoa eläinten pidoksi, jossa täytyy noudattaa eläinsuojelulakia.

Petronella Jansson

Aiemmin rikosilmoituksen on jo tehnyt eläinten oikeuksia edistävä Animalia.

Tieto päättäjille

Eläinlääkärit ovat tiedottaneet kaupunkia siitä, mitä lakia he rikkovat, jos ilmastinta ei laiteta päälle, jolloin karpit voivat kuolla hapenpuutteeseen.

Tiedote on lähtenyt kaupunginjohtajalle ja vt. tekniselle johtajalle Heikki Penttilälle sekä myös läänineläinlääkärille.

Kaupunki ei toistaiseksi vastannut, mitä se aikoo asiassa tehdä. Kaupunki taas on saanut ympäri maan kymmeniä yhteydenottoja kalojen puolesta.

Valvontaeläinlääkäri Petronella Jansson perustelee lääkärien tiukkaa kantaa:

– Kun kaupunki on istuttanut kaloja lampeen, se voidaan katsoa eläinten pidoksi, jossa täytyy noudattaa eläinsuojelulakia. Jos kalat jätetään ilman happea, lakia rikotaan.

Janssonin mielestä Kokkola ei ilmeisesti ole tarkkaan määritellyt, mikä karppien käyttötarkoitus on ja onko Pikiruukin lampi niille paras sijoituspaikka.