Pikkutarkka piparikirkko valmistui kahdessa viikossa – "Taikinan määrää on moni kysellyt"

Kajaanilaisen Sari Juntusen taiteilema piparkakkukirkko on esillä Kajaanin kirkossa, jonka pohjapiirrosten mukaan piparikirkko on tehty.

Kajaani
Sari Juntusen tekemä piparikirkko.

On piparkakkutaloja ja on piparkakkutaloja. Kajaanilaisen Sari Juntusen piparkakkupienoismalli Kajaanin kirkosta mykistää katselijan.

1800-luvun lopulla rakennettu Kajaanin puukirkko on aikansa merkittävimpiä puurakentamisen taidonnäytteitä. Yksityiskohtiin on kiinnitetty huomiota niin kirkon ulkoasussa kuin sisätilansuunnittelussa.

Yksityiskohtiin on panostanut myös Juntunen, joka valmisti Kajaanin kirkon pienoismallin piparkakkutaikinasta. Valmistustyöhön meni yhteensä kaksi viikkoa. Kirkon mallina hän käytti seurakunnalta saatuja kirkon pohjapiirustuksia.

– Piparkakkutaikinan määrää on moni kysellyt. Täytyy tunnustaa, että en laskenut yhtään käytettyjä taikinakiloja, Juntunen nauraa.

Ehkäpä rautatieasema voisi olla seuraava haaste

Sari Juntunen

Vaikeimmaksi yksityiskohdaksi Juntunen mainitsee katon kaltevuuden.

– Piparikatossa oli hankalinta saada se kestämään, koska osat olivat niin isoja. Torni oli huomattavasti helpompi, koska osat olivat pienempiä, Juntunen sanoo.

Seuraava rakennusprojekti suunnitteilla

Sari Juntunen uskoo piparkakkukirkon kestävän pitkälle kevättalveen.

– Yleensä piparkakkutalot romahtavat, kun ilmankosteus saa pipariosat vääntymään, Juntunen sanoo.

Vuonna 2014 piparinleivonnan suomenmestaruuden voittanut Juntunen on taiteillut piparista jo Kajaanin Raatihuoneen ja kirkon, mitä seuraavaksi?

– Kajaanissa on useampi mielenkiintoinen rakennus, esimerkiksi teatteri ja rautatieasema. Ehkäpä rautatieasema voisi olla seuraava haaste, Juntunen toteaa.

– Mitään varmaa en kuitenkaan uskalla luvata, hän lisää.

Makean tuoksuinen piparkakkukirkko on esillä Kajaanin kirkossa jouluaattoon asti.