Säätiöiden Guggenheimille lupaama tukipotti onkin laina eikä lahjoitus

Guggenheim Helsingin tukisäätiö ottaa lainaa Erkon ja Herlinin säätiöiltä yhteensä 15 miljoonaa euroa.

Guggenheim Helsinki
Havainnekuva Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailun voittaneesta rakennuksesta.
Havainnekuva Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailun voittaneesta rakennuksesta.Guggenheim Helsinki

Guggenheim Helsingin tukisäätiö ja Helsingin kaupunki kertoivat marraskuun alussa, että museon rakentamisessa valtion osuus oli korvattu yksityisellä rahoituksella. Tukisäätiö puhui 15 miljoonan euron erillisinvestoinnista, jonka mahdollistivat Jane ja Aatos Erkon säätiö sekä Tiina ja Antti Herlinin säätiö.

Monelle jäi se kuva, että säätiöt lahjoittavat museon rakentamiseen 15 miljoonaa euroa. Ylen tietojen mukaan kyse onkin lainasta.

– Tukisäätiö on saanut lainan Jane ja Aatos Erkon säätiöltä sekä Tiina ja Antti Herlinin säätiöltä. Tukisäätiö sijoittaa rahat museokiinteistön omistavaan yhtiöön, selittää Guggenheim Helsingin tukisäätiön hallituksen puheenjohtaja Ari Lahti.

Molemmat säätiöt lainaavat Tukisäätiölle 7,5 miljoonaa euroa.

Marraskuun alussa kerrottiin, että 130 miljoonan euron hintaisesta rakennuksesta 80 miljoonaa euroa maksettaisiin kaupungin rahoista. Jäljelle jäävä 50 miljoonaa euroa katettaisiin yksityisellä investoinnilla ja lainalla. Lainasummaksi kerrottiin tuolloin 35 miljoonaa euroa.

Säätiöiden lainat ovat Tukisäätiön vastuulla

Museo on siis tarkoitus rakentaa Helsingin kaupungin rahalla sekä yhteensä 50 miljoonan euron suuruisilla lainoilla.

Julkisuudessa on kannettu huolta, mitä tapahtuisi kaupungin takaamalle 35 miljoonan lainalle, jos Tukisäätiö ei pystyisi sitä hoitamaan. Entäpä säätiöiden myöntämä laina? Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen vakuuttaa, ettei Erkon ja Herlinin säätiöiltä saatu laina kaadu kaupungin ja veronmaksajien kontolle.

– Ei missään tapauksessa. Helsingin kaupungin näkökulmasta kyse ei ole lainasta, vaan kiinteistösijoituksesta. Tukisäätiö sijoittaa taloon 15 miljoonaa euroa ja saa vastineeksi 16 prosentin omistusosuuden.

– Se miten Tukisäätiö on kerännyt rahoituksen ja mikä on sen ja Erkon ja Herlinin säätiöiden keskinäinen suhde, siinä Helsingin kaupunki ei ole osapuoli, Viljanen kertoo.

Tukisäätiön Ari Lahti sanoo, että kyseessä on normaali sijoitus.

– Herlinin ja Erkon säätiöiden lainoissa ei ole takaajaa eli se ei voi kaatua Helsingin kaupungin niskaan. Lainat ovat täysin Tukisäätiön vastuulla.

Antti Herlin kertoo Ylelle, että Tiina ja Antti Herlinin säätiö on antanut lainan 20 vuodeksi ja ilman korkoa. Lainan vakuutena on Herlinin mukaan kiinteistöosakeyhtiön osakkeita.

Helsingin kaupunginvaltuusto päättää Guggenheimin kohtalosta keskiviikkona.