Loma-Kolin rinteissä ei enää lasketella, vaan lampsitaan lumikengillä

Loma-Kolilla Lieksassa ei enää tulevaisuudessa lasketella. Sen sijaan alueelle luvataan lumikenkäreittejä, mäenlaskua, moottorikelkkoja ja puupuisto.

Kotimaa
Moottorikelkkailijoita Loma-Kolin laskettelurinteen juurella.
Moottorikelkkailijoita Loma-Kolin rinteiden juurella keväthangilla 2016. Esa Huuhko / Yle

Monet Kolin alueen matkailutoimijat pettyivät, kun Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO) kertoi syksyllä luopuvansa laskettelurinteiden pyörittämisestä Loma-Kolilla. PKO päätti keskittää rinnetoiminnot jyrkempiin Ukko-Kolin rinteisiin.

Tänään varmistui lopullisesti, ettei kukaan muukaan tule osuuskaupan tilalle rinneyrittäjäksi Loma-Kolille. Sen sijaan vapaa-ajan asumiseen erikoistuneelle alueelle luvataan paljon muita matkailutoimintoja.

– Teemme entiseen laskettelurinteeseen lumikenkäilypuiston, jossa on merkattuja lumikenkäreittejä. Lisäksi teemme pulkka-, liukuri- ja tuubimäkiratoja sekä curling-kentän, matkailuyrittäjä Mika Okkonen kertoo.

Hän on jo vuosia Kolilla ohjelmapalveluja pyörittäneen Koli Activ Osakeyhtiön toimitusjohtaja.

Okkonen suunnittelee alueelle myös lohien pilkkimistä ja moottorikelkkojen sekä liikuntavälineiden vuokrausta. Entisen rinnekahvilan yrittäjä aikoo muuttaa pikaruokaravintolaksi.

– Talvikaudelle 2017–2018 tarkoituksena on avata alueelle myös ensilumenlatu, toimitusjohtaja visioi.

Joitakin suunnitelmista on tarkoitus saada avatuksi yleisölle jo jouluksi.

PKO hamuaa virtuaalisia metsänomistajia

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa puolestaan aikoo perustaa Loma-Kolille puupuiston, josta halukkaat voivat ostaa oman nimikkopuun tai useampia.

– Yksityiskohdat kuten hinnat täsmentyvät talven aikana, PKO:n matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Mikko Hautasaari kertoo.

PKO sanoo tiedotteessaan, että kyse on yksittäiselle ihmiselle helposta ja pysyvästä vaihtoehdosta "omasta toiminnasta syntyvän hiilijalanjäljen hyvittämiseen". Hautasaari korostaa, että osuuskauppa ei aio tehdä puistolla liiketoimintaa.

– Hinnoittelun on tarkoitus kattaa taimien hankinnasta ja puupuiston hoidosta tulevat kulut, toimialajohtaja täsmentää.

Asiantuntija-apuna puupuiston käytännön suunnittelussa ja toteutuksessa PKO käyttää Luonnonvarakeskusta ja Metsähallitusta.

Nimikkopuun ostaja saa puupuistoon laatan oman puunsa viereen.

Hautasaari uskoo, että alueen vetovoima ja matkailijavirrat kasvavat tarjonnan monipuolistumisen kautta.