1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. perheneuvolat

Näitkö, isä? Huomasitko, äiti? – perheneuvolan psykologi neuvoo ottamaan kännykän käteen vasta kun lapsi nukkuu

Yhteiskunnan nopeatahtisuus näkyy perheiden arjessa. Kiire voi kuitenkin kostautua, jos lapsen huomion tarve jää sen takia tyydyttämättä.

perheneuvolat
Naisen silmät, sininen valo heijastuu silmälaseista.
Antti Heikinmatti / Yle

Perheneuvolan arjessa nähdään, mitä suomalaisille perheille kuuluu. Muutos on ollut selvä, sanovat Vaasan perheneuvolan kokeneet ja pitkään tilannetta seuranneet työntekijät.

– Tilanteet ovat monimutkaistuneet, enää ei niin yksinkertaisilla neuvoilla tai lyhyillä hoitojaksoilla päästä eteenpäin. Pitkäänkin on ollut kehityksen suuntaus tämä, sanoo psykologi ja lasten ja nuorten psykoterapeutti Carina Borg.

Vaasan perheneuvolan asiakkaista noin puolet hakee apua perheen ongelmiin lasten oireilun vuoksi. Entistä useammin huolen aiheena ovat alle kouluikäiset lapset.

– Kyllä, se pitää paikkansa. Yhteydenottoja päiväkoti-ikäisten lasten kohdalla on tullut enemmän ja enemmän. Aikaisemmin kohderyhmä oli selvästi kouluikäiset, mutta nyt ei ole ollenkaan epätavallista, että ihan kolmevuotiaiden lasten kohdalla ollaan mietteiliäitä hänen kehityksestään, toteaa Borg.

Tukea koko perheelle

Vaasassa avun saamisen kynnys on pystytty pitämään matalalla. Perheneuvolaan pääsee ajanvarauksella ilman lähetettä. Työntekijöitä on aina kaksi - psykologi ja sosiaalityöntekijä - neuvolan asiakkaaksi tulevaa perhettä kohti.

Johtava psykologi Pi Sundell sanoo, että hoidon kannalta on tärkeätä selvittää, mistä lapsen oireet johtuvan.

– Jos huomataan, että parisuhteessa on jotain mihin pitäisi puuttua, jatketaan ehkä sillä. Jos taas huomataan, että lasta on hyvä tutkia, menneään sitä tietä, tehdään psykologisia testejä ja kerätään tietoja leikin kautta, sanoo Sundell.

Aina kun on kysymys lapsen oireilusta, hoidetaan perhettä ja tuetaan vanhemmuutta, sanovat Sundell ja Borg.

Psykologit Pi Sundell ja Carina Borg.
Psykologit Pi Sundell ja Carina Borg.Antti Haavisto / Yle

Syyllisten osoittelu ei auta

Vaasassa on tehty perheneuvolatyötä 50 vuoden ajan. Kiire ja yhteiskunnan nopeutunut tahti näkyvät monella tavalla perheneuvolan arjessa. Pi Sundell varoo kuitenkin osoittamasta sormella syyllisiä, kun puhutaan lasten oireilusta.

– Maailma on muuttunut kauhean paljon. Syy-sana ei ole se sana jota täällä käytetään. Täällä yritetään ymmärtää perheiden erilaisia tilanteita. Kaikki perheet ovat uniikkeja ja toimivat omalla tavallaan, painottaa Sundell.

Yleisellä tasolla Sundell haluaa antaa kuitenkin neuvon.

– Sanoisin kaikille vanhemmille, että laittakaa kännykät ja "padit" pois, kun olette lasten kanssa - aina -, ja ottakaa ne esiin, kun lapset nukkuvat.

Sundellin mukaan on tärkeätä ymmärtää, että lapsen tarve saada huomiota vanhemmiltaan on valtavan suuri. Kun lapsi leikkii, touhuaa ja tekee asioita, hän kääntää aina katseensa äitiä tai isää kohti ja lapsen katse kysyy: "Näitkö, isä? Huomasitko, äiti?"

– Jos lapsi ei siinä hetkessä saa sitä yhteyttä vanhempaansa ja sitä tunnetta, että hänet huomataan ja että hän on tärkeä, se voi aiheutta paljon pahaa oireilua.

Lue seuraavaksi