Uuden Tyksin betonissa lisää lujuusongelmia – Projektijohtaja: Nyt syy ei voi olla työmaalla

Ongelmia on löydetty joistakin NCC:n toimittamista betonielementeistä, joihin käytetty betoni on peräisin Rudukselta.

Rakentaminen & kiinteistöt
Tyksin rakennustyömaa.
Esa Halsinaho

Tyksin T3-sairaalatyömaan betonirakenteista on löydetty uusia lujuusongelmia. Joissakin NCC:n toimittamissa betonielementeissä lujuusarvot alittavat niille asetetun vaatimuksen.

Elementit ovat Suomen Kovabetoni Oy:n valmistamia. Niissä käytetyn betonin on toimittanut Rudus.

T3-projektijohtaja Timo Seppälä ei vielä tässä vaiheessa halua arvioida, mistä ongelmat johtuvat. Selvittelyjä jatketaan ja tutkimusten odotetaan valmistuvan joulukuun puolivälissä.

– En halua spekuloida, mutta aikaisemmin Rudus uskoi, että ongelmat ovat syntyneet rakennustyömaalla. Nämä elementit on kuitenkin valmistettu tehtaalla optimaalisissa olosuhteissa, joten se ei voi olla syy. Tiedämme enemmän, kun tutkinta valmistuu, Seppälä sanoo.

Ruduksen Länsi-Suomen aluejohtaja Jari Lehtonen ei halua lähteä kommentoimaan, mistä lujuusongelmat johtuvat. Hän kuitenkin kertoo, että heihin ei ole asian tiimoilta vielä oltu yhteydessä. Lehtonen painottaa, että Rudus tekee muiden tahojen kanssa yhteistyötä siinä, että ongelmien syy saadaan selvitettyä.

Vaikutuksia rakentamisen aikatuluun ei tiedetä

Aikaisemmin sairaanhoitopiiri tiedotti, että betoniongelmat viivästyttävät sairaalan rakentamista kymmenellä kuukaudella. Timo Seppälä ei kommentoi, viivästyttävätkö nyt havaitut ongelmat rakentamista vielä entisestään.

– Olemme tehneet uuden rakentamisaikataulun, mutta se ei ole vielä valmis. Kun tutkimustulokset tulevat, tiedämme, kuinka laaja ongelma todella on.

T3-sairaalarakennuksen betonirakenteissa havaittiin lujuusongelmia sairaanhoitopiirin omassa laadunvalvonnassa lokakuun puolivälissä. Aikaisemmin havaitut ongelmat johtavat viallisten rakenteiden purkuun.