Dollarijumbo laskeutui Helsinkiin – yhdessä lentokoneessa kymmenien miljardien edestä potentiaalista sijoitusrahaa

Suora lentoyhteys on houkutellut satoja rahamiehiä ja -naisia USA:n Piilaaksosta huomenna alkavaan Slush-tapahtumaan.

Slush 2016
Finnairin A350 -kone
Piilaakson miljönäärit saapuvat Slushiin Finnairin uudella A350-koneella.Juha Nurminen / Yle

Maailman teknologiateollisuuden kiistaton keskipiste Piilaakso sijaitsee Yhdysvaltain länsirannikolla San Franciscon kupeessa. Kaliforniasta on kuitenkin melkein 9 000 kilometrin lentomatka Helsinkiin – pitkä taival taitettavaksi parin päivän takia.

Sen vuoksi teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slush on houkutellut tänä vuonna ensimmäistä kertaa amerikkalaisia sijoittajia suoralla lentoyhteydellä San Franciscosta Helsinkiin ja takaisin.

– Sijoittajille on tärkeää päästä tapaamaan ja vierailemaan potentiaalisten sijoituskohteiden maassa. Suora lento Piilaaksosta Suomeen saattaa siten lisätä halukkuutta sijoittaa, Slushin ohjelmavastaava Katariina Helaniemi sanoo.

Koneessa jättimäärä sijoituspääomaa

Slushin ja Finnairin yhteistyössä järjestämälle erikoislennolle onkin saatu houkuteltua runsaasti pääomasijoittajia ja muita messuvieraita. Slushin järjestäjien mukaan koneen matkustajat tuovat mukanaan todella tuntuvasti potentiaalista sijoituspääomaa.

– Olemme arvioineet, että useita kymmeniä miljardeja euroja, Helaniemi toteaa.

Vastaavalla rahasummalla kattaisi muhkean osan esimerkiksi Suomen valtion reilun 55 miljardin euron vuosibudjetista.

Vertailun vuoksi, vastaavalla rahasummalla kattaisi muhkean osan esimerkiksi Suomen valtion reilun 55 miljardin euron vuosibudjetista.

Slush-lennon 300 matkustajasta yksi tunnetuimmista sijoittajista lienee Steve Jurvetson, joka istuu sähköautoja valmistavan Tesla Motorsin ja avaruusyhtiö SpaceX:n hallituksissa.

– Uskon tapaavani enemmän ihmisiä, sijoittajia ja kasvuyrityksiä kuin muissa vastaavissa tapahtumissa. Vanhempani ovat Virosta lähtöisin, joten tällä alueella on erityinen paikka sydämessäni. Aion täällä ollessani erityisesti tutustua yrityksiin, jotka aikovat muuttaa maailmaa ja käyttävät ohjelmistoja ja tekoälyä uusilla, kiinnostavilla tavoilla, Jurvetson kertoi lentokoneen saavuttua Helsinkiin.

Lisäksi koneessa on pääomasijoittaja Arielle Zuckerberg (Facebookin perustajan Mark Zuckerbergin sisko), kuvapalvelu Flickrin perustajiin lukeutuva Caterina Fake ja Kuun valloituksesta haaveileva yrittäjä ja suursijoittaja Naveen Jain.

Slushin sijoittajilla hallinnassa tuhannen miljardin varallisuus

Kaikkiaan Slushiin saapuu yli tuhat pääomasijoittajaa yli sadasta eri maasta. Heidän hallinnassaan on Slushin järjestäjien arvioiden mukaan jopa tuhannen miljardin euron edestä sijoitusvarallisuutta. Vastaavalla rahamäärällä voisi maksaa Suomen valltionvelan kokonaisuudessaan kymmenen kertaa.

Slushiin saapuvasta potentiaalisesta sijoituspääomasta vain murto-osa päätyy tapahtumassa esillä olevien yritysten tueksi.

Toki Slushiin saapuvasta potentiaalisesta sijoituspääomasta vain murto-osa päätyy tapahtumassa esillä olevien yritysten tueksi. Slushin järjestäjien mukaan viimeisten kolmen vuoden aikana tapahtumassa järjestetyt tapaamiset ja kontaktit ovat johtaneet noin 500 miljoonan euron sijoituksiin.

Suomalaiset kasvuyritykset ovat tästä potista napanneet noin 200 miljoonaa, Slushista arvioidaan.

Yle on tiiviisti mukana Slushissa paikan päällä. Seuraa suoraa verkkolähetystä yle.fi/uutiset -sivun kautta keskiviikkona ja torstaina klo 12–13.

Juttua muokattu 29.11. klo 18.09 Lisätty Steve Jurvetsonin kommentti.