Kelkkamieskin seuraa trendejä – BRP hakee kasvua vaatepuolelta

Moottorikelkkatehdas BRP:n tärkeimpiä tavoitteita on tuplata vaate- ja varustemyynti vuoteen 2020 mennessä. Talvilajien syvänlumen trendi näkyy myös kelkkailussa.

moottorikelkkailu
Annukka Heinonen esittelee teknistä ajohaalaria, joka sopii keveytensä vuoksi hyvin myös lasketteluun.
Annukka Heinonen esittelee teknistä ajohaalaria, joka sopii keveytensä ansiosta hyvin myös lasketteluun. Antti Mikkola / Yle

Kakstahti haisee ja karvalakki viuhuu, kun kelkkamies painaa menemään pitkin kairaa - tästä kuvasta on tultu kauas. Nykykelkkailija on yhä useammin puuterilumien perässä viihtyvä materiaali- ja trenditietoinen kuski. Syvänlumen ajo on tuonut lajin pariin myös entistä enemmän naisia.

Nykykelkkailija on yhä useammin puuterilumien perässä viihtyvä materiaali- ja trenditietoinen kuski.

Lynxin ajovaatteet ja -varusteet suunnitellaan Rovaniemellä viiden hengen tiimillä. Muotimaailman tuulet tarttuvat kelkkailuvarusteisiin hitaasti, varsinkin syvänlumen trendi näkyy nyt myös kelkkavaatteissa ja -varusteissa.

– Lynxin kelkkoihin saa suksi- ja lumilautakiinnikkeet. Lajit ovat siinä mielessä yhdistyneet ja se näkyy myös vaatedesigneissa. Laskupuolelta on tullut kelkkailuun inspiraatiota, BRP:n vaate- ja varustepuolen tiiminvetäjä Sami Mustonen sanoo.

Puuterilumilla kelkkailevat suosivat kirkkaita värejä muun muassa näkyvyyden takia.

– Syvänlumen kelkkailun puolella on myös turvallisuussyistä nämä kirkkaat värit ja sellainen sporttinen ja tekninen ulkonäkö. Sitten on toinen puoli ja vähän turvallisemmat valinnat eli tummat sävyt. Oranssin, harmaan ja mustan yhdistelmähän on aina tehokas ja klassinen, Lynxin vaatesuunnittelija Annukka Leinonen kertaa talven trendejä.

Lynxin vaatteissa on vakiona  kiinnityslenkki hätäkatkaisijaa varten.
Lynxin vaatteissa on vakiona kiinnityslenkki hätäkatkaisijaa varten.Yle

Ulkonäkö on vain yksi kriteeri kelkkavaatetta valitessa. Suunnitteluvaiheessa kiinnitetään huomiota turvallisuuteen. Lynxin kelkkavaatteista löytyy heijastimien lisäksi vakiovarusteena hätäkatkaisimen lenkki.

– Jos putoat kelkasta, niin moottorikelkka sammuu, kun olet kiinnittänyt hätäkatkaisijan vaatteessa olevaan lenkkiin, Lynxin vaatetiimin toinen suunnittelija Nina Häsä kertoo.

Moottorikelkkailijat ovat melko merkkiuskovaisia. Lynxin kelkalla ajava haluaa tuoda "tiiminsä"esille myös vaatteissaan. Rovaniemellä suunnitellaan kelkkavarusteiden lisäksi vapaa-ajan vaatteita.

– Ihmiset haluaa tuoda sitä omaa kelkkaharrastustaan julki. Jos vielä löytyy saman merkin vaatetta kuin, millä ajetaan tuolla lumella, niin se on aina iso juttu, Sami Mustonen sanoo.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus