1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansallispuistot

Kansallispuistoksi muuttuminen ei lopeta kalastusta tai metsästystä Hossassa

Paikallisten vapaa metsästysoikeus oli lähtökohta, kun kansallispuistohakemusta tehtiin. Säädöstä odotetaan kesään mennessä.

kansallispuistot
Hossan Lihapyörteen kalastuslaiturille pääsee myös rullatuolilla
Hossan Lihapyörteellä voi kalastaa myös rullatuolilla liikkuva.Niko Mannonen / Yle

Hossan retkeilyalueen muuttaminen kansallispuistoksi ei ennakkoarvioiden mukaan juurikaan muuta alueella kalastusta ja metsästystä nykymuodostaan.

Taustalla on suomussalmelaisten ja kuusamolaisten lähes yksimielinen tahto jo hakemuksen täyttämisen alkuvaiheesta, joten paikallisille asukkaille haluttiin jättää vapaa metsästysoikeus alueelle, toteaa puistonjohtaja Kerttu Härkönen Metsähallituksesta.

– Ulkopaikkakuntalaisille ei kuitenkaan metsästyslupia enää myytäisi. Päätöstä asiasta ei vielä kuitenkaan ole.

Muutoksen suuruus on kaikkiaan pieni, sillä jo nykyiselläänkin 85 prosenttia Hossan metsästysmaista on puistorajauksen ulkopuolella.

Kalastus on metsästystä tärkeämpi Hossassa

Hossan yksi tärkeimmistä vetovoimatekijöistä on kalastus. Siinäkään ei tuleva uudistus aiheuta suuria rajauksia, sillä Hossa poikkeaa jo tällä hetkellä muista retkeilyalueista siinä, että sitä on jo tähänkin mennessä kehitetty kansallispuistotason kalastuskohteena.

– Varsinaisesti vapaata kalastusoikeutta ei ole nytkään, vaan Hossasta on tehty virkistyskalastusalue, jossa on hoidettu kalastoa istutuksin. Kalastusalueita on sekä puistorajauksen sisä- että ulkopuolella, joten tasapaino tulee säilymään, Härkönen kertoo.

Kirjolohilammet jäävät pääosin puistorajauksen ulkopuolelle. Sisäpuolella olevissa vesissä on vain luontaisia kalalajeja.

Lausuntokierros kalastuksen ja metsästyksen osalta on jo päättynyt. Säädös asiasta annetaan viimeistään kesäkuussa 2017.

Lue seuraavaksi