Kauppareissu pitenee 50 kilometrillä - Rautjärven Asemanseudun ainoa kauppa sulkee ovensa

Kesko on päättänyt sulkea Asemanseudun Siwan helmikuun lopussa. Kaupassa ovat myös Matkahuollon ja Postin palvelut, joten tulevaisuudessa kylä voi jäädä ilman näitäkin palveluja.

Rautjärvi
Rautjärven asemanseudun Siwa
Tiistaina aamupäivällä kaupalla oli aika rauhallista. Puolen tunnin aikana asioilla kävi kuusi ihmistä.Pasi Tapanainen/Yle

Rautjärven Asemanseudun asukkaat ovat murheissaan, kuultuaan kaupan lopettamisesta kylällä. Kesko on sulkemassa Siwan helmikuun lopussa ja sen jälkeen lähin kauppa on yli 20 kilometrin päässä Ruokolahdella tai Simpeleellä.

– Tämä on niin tärkeä. Meillä on tähän matkaa 10 kilometriä. Tämä on lähin kauppa. Sitten pitää mennä Imatralle tai Simpeleelle. Vielähän me pääsemme autolla tänne, mutta täällä asuu paljon ihmisiä, joilla ei ole autoa, sanoo Kerttu Siisiäinen.

– Postin palveluita tulee yrittäjänä käytettyä. Käytän myös Matkahuoltoa, sanoo puolestaan Heikki Partinen.

Kylällä ei ole tiloja Postille ja Matkahuollolle?

Talvella kylältä väistyvästä Keskosta kerrotaan, että kauppa vaatisi merkittäviä investointeja. Alueen ostovoima ei Keskon mukaan riitä kattamaan tuota panostusta.

Nykyisessä kiinteistössä kauppaa tuskin tulee olemaan, koska rakennuksen kunto on huono. Kylällä saattaisi olla pari kiinteistöä, joissa kauppaa voisi pitää, jos toimija vain löytyy.

Postilla on mahdollisuus toimia kiinteistössä ensi syyskuuhun saakka. Postista myös kerrotaan, että he selvittävät kannattaako postin palveluja alueella järjestää.

– Meillä on jäljellä vain kirjasto, joka on auki kerran viikossa. Lisäksi on Kipsa ja sinnekään tuskin näitä (Postin ja Matkahuollon) palveluja saadaan, sanoo Rautjärven Asemanseudun Kyläyhdistyksen hallituksen jäsen Auli Näränen.

Rautjärven Asemanseudun Kyläyhdistys pohtii vielä yhdessä Rautjärven kunnan ja Imatran Seudun Kehitysyhtiön kauppapalveluiden tulevaisuutta kylässä.