Opec hieroo sopua öljyntuotannon rajoituksista – Tuotantoa nyt 50 eduskuntatalollista päivässä

Opecin kokouksessa suurin vääntö käydään siitä, miten tuotantorajoitukset jyvitetään jäsenmaiden kesken.

öljyntuotanto
öljy eduskuntatalo

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Öljynviejämaiden järjestö Opec yrittää päästä sopuun öljyntuotannon rajoittamisesta. Kokous pidetään tänään keskiviikkona Itävallan pääkaupungissa Wienissä.

Sisäisten riitojen repimä järjestö sopi alustavasti jo syyskuussa tavoittelevansa tuotannon rajoittamista 32,5–33 miljoonaan tynnyriin päivässä.

Opecin 14 jäsenmaata tuottaa nyt yhteensä 33,6 miljoonaa tynnyrillistä raakaöljyä päivässä. Määrä vastaa karkeasti ottaen sitä, että 50 eduskuntataloa täytettäisiin öljyllä vuorokaudessa.

Raakaöljystä on maailmalla rutkasti ylitarjontaa kysyntään nähden. Opec haluaisi leikata tuotantoa, jotta öljyn hinta nousisi.

Brent-raakaöljy maksoi keskiviikkoaamuna hieman alle 48 dollaria tynnyriltä. Vuoden 2014 alussa hinta oli 110 dollarin kieppeillä tynnyriltä, joten hinta on romahtanut alle puoleen.

Raakaöljyn halventuminen on kurittanut öljyntuottajamaiden taloutta Venezuelan kaltaisten maiden ohella myös vauraissa Persianlahden öljyvaltioissa.

Raakaöljyn hinta
Eetu Pietarinen

Valtapeliä jäsenmaiden välillä

Asiantuntijoiden mukaan Opecin pitäisi alentaa jäsenmaiden yhteenlaskettua öljyntuotantoa yli miljoonalla tynnyrillä päivässä, jotta leikkaus vaikuttaisi öljymarkkinoihin kunnolla.

Markkinat ovat olleet alkuviikon ajan ristiriitaisissa tunnelmissa. Vielä tiistaina öljyn hinta laski voimakkaasti, mutta keskiviikkoaamuna Brent-tynnyrin hinta oli jo 1,5 prosentin nousussa. Iltapäivällä Saudi-Arabian energiaministeri arvioi, että sopu olisi lähellä. Tämä sai öljyn hinnan yli kahdeksan prosentin nousuun.

Ratkaisevan tärkeän kokouksen alla Opec on edelleen riidellyt siitä, miten tuotantorajoitukset jyvitetään jäsenmaiden kesken.

Suurimmat kiistat ovat Opecin suurimman öljyntuottajan Saudi-Arabian ja kolmanneksi suurimman tuottajan Iranin välillä.

Saudi-Arabia haluaisi, että Iran rajoittaisi tuotantoaan noin 3,7 miljoonaan tynnyriin päivässä. Maanantaina pidetyn, kymmentuntisen kokouksen jälkeen Iran sanoi olevansa valmis jäädyttämään tuotantonsa hieman alle neljään miljoonaan tynnyriin päivässä.

Läntisten pakotteiden vuoksi vuosia paitsiossa ollut Iran haluaa palauttaa markkinaosuutensa öljymarkkinoilla. Iran puolestaan haluaisi Saudi-Arabian leikkaavan omaa tuotantoaan lupauksiaan enemmän.

Saudi-Arabian on tulkittu antaneen jo jonkinasteisia myönnytyksiä Iranille.

Irak ja Venäjä kysymysmerkkejä

Myös kolmas suuri peluri Irak on tyytymätön Saudi-Arabian johtamaan linjaan. Irak on valmis tuotantorajoituksiin, mutta toisaalta sanoo tarvitsevansa öljyrahaa Isisin vastaiseen sotaan.

Valtapelissä olennainen tekijä on myös Opecin ulkopuolinen Venäjä, joka on Saudi-Arabian jälkeen maailman toiseksi suurin öljynviejä. Venäjä on nostanut öljyntuotantonsa korkeimmalle tasolleen sitten Neuvosto-aikojen.

Moskovasta on kerrottu, että Venäjä voi jäädyttää tuotannon nykyiselle noin 11 miljoonan tynnyrin päivätasolle, mutta tuotannon leikkauksiin se ei ole valmis. Venäjä on luvannut ottaa rajoituksiin kantaa, mikäli Opec pääsee sisäisesti sopuun Wienissä.

Epäuskoa näyttää piisaavan myös Opecin johtajalla Saudi-Arabialla. Kuningaskunnan energiaministeri Khaled al-Falih tokaisi viikonloppuna, että Saudi-Arabia pärjää ilman sopimustakin. Hänen mukaansa öljyn kysynnän virkoaminen ensi vuonna vakauttaa hintoja joka tapauksessa.

Täydennys 30.11.2016 klo 14:45: Päivitetty kappale, jossa puhutaan markkinareaktiosta. Täydennetty iltapäivällä nähty merkittävä öljyn hinnan nousu.

Lähteet: Reuters, AFP, Financial Times, Opec, IEA