Remonttihinnat ovat karanneet Turussa ennenkin

Kaupunginteatterin remontin hintalappu on kasvanut jo 14 miljoonalla, mutta näin on käynyt myös monille muille hankkeille.

Rakentaminen & kiinteistöt
Kaupunginteatteri remontissa
Kimmo Gustafsson / Yle

Turun kaupunginvaltuusto väänsi maanantaina kättä kaupunginteatterin kustannusarviosta. Valtuuston aikaisemmin hyväksymää 36 miljoonan euron kustannusarviota korotettiin 39 miljoonaan. Ensimmäinen arvio teatterin remontin hinnasta oli 25 miljoonaa euroa.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun kaupungin rakennushankkeiden hintalaput kasvavat odotettua suuremmiksi.

Yllätys seinän takana

Tyypillisin syy tai selitys vanhojen kiinteistöjen remonttihintojen paisumiseen on se, että seinän takaa löytyykin jotain yllättävää.

Taidemuseon remonttihinnan paisuminen alkoi valjeta, kun kurkistettiin seinän kivipinnan taakse. Impivaaran uimahallissa suurimpia lisä- tai muutostöitä ovat olleet muun muassa kellarin pukuhuoneiden lattiamuutokset, lisääntyneet purkutyöt puku- ja pesuhuoneissa, vanhojen perustusten muutokset sekä asbestipurkutyöt. Asbestia on löytynyt myös Samppalinnan maauimalan rakenteista.

Pansion toimintakeskuksen remontin paisuminen pari vuotta sitten oli liikaa silloiselle kaupunginhallitukselle. Rakennusurakoiden suunnitteluohjeita päätettiin päivittää.

Turun kiinteistöliikelaitoksen toimialajohtaja Jouko Turto arvioi remonttien hinta-arvioiden olevan nyt aiempaa paremmin haarukassa eli suurin osa remonttikohteista pysyy kustannusarviossa. Teatteriremontti maksaa toki reilusti aiottua enemmän, mutta esimerkiksi valtuustotalo remontoitiin reippaasti ennakoitua edullisemmin.

Vanhojen kiinteistöjen remonttien arvioinnin suurin ongelma on se, että ei tiedetä, mitä seinien sisältä löytyy. Ennakkotyötä tehdään Turton mukaan mahdollisimman paljon, mutta tarkempi selvittely tarkoittaisi rakenteiden purkamista.

Lisätyö ei kuulu urakkasopimuksen hintaan

Vanhojen kiinteistöjen remontoinnissa urakan toteuttaja tekee sen, mikä on ennalta sovittu. Jos seinän takaa löytyy ikäviä yllätyksiä, niiden korjaaminen tehdään lisätyönä, joka ei sisälly alkuperäiseen urakkahintaan.

Nämä ennalta sovitut urakkasopimuksen mukaiset remonttityöt ovat Jouko Turton mukaan toteutuneet Turussa pääasiassa arvioitua edullisemmin.

Jos remontin aikana maaperästä löytyy yllättäen saastetta tai lattialta uusi kosteusesiintymä, se menee lisätöihin ja kiinteistön omistajan huoleksi.

Turun kaupungilla on nykyisin tiukka sääntö remonttihinnan paisumisen hoitamisessa. Jos remontti on kallistumassa yli viisi prosenttia, asia viedään päättäjien eteen, esimerkiksi valtuuston kokoukseen.

Impivaaran uimahalliin on rakennettu useit auusia altaita.
Impivaaran uimahallin remontin kustannukset nousivat 10 prosentilla.YLE / Sami Tammi

Uusiin yllätyksiin on varauduttava

Kaupunginteatterin remontin kallistuminen sapetti maanantaina kymmeniä kaupunginvaltuutettuja, mutta uusiin yllätyksiin pitää varautua.

Vuonna 1952 valmistunut Suomen ensimmäinen konserttitalo Puutorin laidalla alkaa olla ison remontin tarpeessa. Kohteen remontin hankeselvitys on työn alla.

Konserttitalossa käyneet tuntevat talon persoonalliset muodot. Uniikkiyksilön korjaaminen vie aikaa, ja seinän takana saattaa taas paljastua yllätys jos toinenkin.

Mitä konserttitalon remontti maksaa, sitä Jouko Turto ei lähde tässä vaiheessa edes arvailemaan.