1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisluokka

Kekkonen, stereotypiat ja usko tulevaan puhuttivat nuorten itsenäisyyspäivän Pyöreässä pöydässä

Ylen uutisluokkalaiset keskustelivat Radio Suomen itsenäisyyspäivän Pyöreässä pöydässä Ruben Stillerin kanssa suomalaisuudesta. He kertoivat, miksi pitävät muun muassa Urho Kekkosta ja Minna Canthia sankareinaan, mikä Suomessa on hyvää ja mitkä asiat hävettävät.

Yle Uutisluokka
Kuvassa kolme nuorta ja toimittaja Ruben Stiller.
Jukka Koski / Yle

Yle Uutisluokan Pyöreän pöydän itsenäisyyspäivän keskustelun aiheena oli nuorten Suomi. Toimittaja Ruben Stiller ja uutisluokkalaiset Liibaan Dable, Myrsky Virmavirta ja Helmi Peräkylä nostivat rohkeasti aiheiksi muun muassa vanhentuneet stereotypiat suomalaisuudesta, maahanmuuton ja hankalan taloustilanteen.

Nuoret suhtautuvat Suomen tulevaisuuteen luottavaisesti ja myönteisesti. Helsinkiläinen 17-vuotias lukiolainen Liibaan Dable kuitenkin muistutti, että esimerkiksi nykyistä paremman taloustilanteen eteen joudutaan tekemään kovasti töitä.

– On tunnustettava, että tilanne on nyt huono. Kipeitä päätöksiä joudutaan tekemään, jotta saavutamme paremman tilanteen. Leikkauksia on valitettavasti tehtävä, Dable sanoo.

Myös Helmi Peräkylältä löytyy luottoa parempaan tulevaisuuteen ja omaan ikäluokkaansa.

– Tässä on jonkin aikaa menty niin sanotusti suvannossa alaspäin, mutta mutta kyllä sieltä noustaan, Helsingissä lukiossa ensimmäistä vuotta opiskeleva Helmi Peräkylä sanoo.

Vihitiläinen 16-vuotias Myrsky Virmavirta nosti keskustelussa esiin, että maan tulevaisuutta ei voida rakentaa "Suomi suomalaisille" -ajatuksella.

– Varsinkin nyt, kun Suomessa syntyvyys on historiallisen alhaalla. Siksi maahanmuutto ja esimerkiksi myös turvapaikanhakijat pitäisi nähdä mahdollisuutena ja panostaa erityisesti kotoutukseen, lapsiin ja nuoriin, hän sanoo.

Helmi Peräkylä muistutti, että kun rakennetaan parempaa tulevaisuutta, on sitä parempi, mitä enemmän esillä on eri näkökulmia ja erilaisten ihmisten ajatuksia.

– On lyhytnäköistä ajatella, että maahanmuutto on vain huono asia. hän sanoo.

Kuuntele koko Yle Uutisluokan Pyöreän pöydän keskustelu tästä linkistä.

Lue seuraavaksi