1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asuminen

Keskelle kaupunkia kohoaa tulevaisuuden kylä – sensorit tarkkailevat niin asukkaiden kuin asuntojenkin kuntoa

Oulun Karjasillan puutaloalueelle rakennetaan huomisen huoneistoja. Tulevaisuuden kylän rakentajien jalat ovat sopivasti irti maasta, sillä visiot ovat korkealla.

asuminen
Karjasillan pilottihanke
Uusi alue rakennetaan Karjasillan koulun ympäristöön.Hartela-Forum Oy

Vuoden parhaana asuinalueena vuonna 2009 palkittua Oulun Karjasiltaa uudiestetaan isolla siveltimellä. Karjasillan Verstaaksi nimetyn alueen rakennustyöt alkavat ensi vuoden syksynä.

Kukaan ei ihan tarkkaan vielä tiedä, minkälainen alueesta tulee, mukana on vielä monta muuttujaa. Yhteistyökumppaneita on useita ja heidän osaamista halutaan hyödyntää.

Tulevaisuuden rakentaminen on muutakin katto, seinät ja ikkunat, kansalaisten tarpeet muuttuvat.

– Meistä ei kukaan tiedä minkälaisia tulevaisuuden talot ovat, miettii Hartela Forumin toimitusjohtaja Markku Taskinen.

– Asumisen vaatimukset muuttuvat koko ajan, tietää Taskinen.

Yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Elisa, Oulun Energia ja Oulun Yliopisto.

– Yritykset ovat avainroolissa miettimässä tulevaisuuden visioita. Ajatukset jalostuvat, kun tarpeet ja asiakaskunnalta tulevat toiveet muuttuvat.

Futurismia vai tulevaisuutta?

Tulevaisuuden asuminen tuo mieleen Star Trekin automaattisesti auki sihahtavat ovet ja hassuihin haalareihin pukeutuneet avaruuden asukkaat. Futuristiseksi Karjasillan hanketta ei Hartelassa kuitenkaan tunnusteta. Konkreettisia ratkaisuja tuodaan esille keväällä, mutta suuntaviivoja vedellään jo nyt.

– Väestö ikääntyy koko ajan. Millä tavalla mahdollistetaan asuminen omassa huoneistossa mahdollisimman pitkään, miettii Taskinen. Tulevaisuuden asunto voisi olla osa terveydenhoitoa.

Haluaisimme vielä uskoa siihen, että ihmiset kaipaavat aitoa kanssakäymistä.

Markku Taskinen

– Kotona olevat sensorit tunnistavat jopa terveydentilaan liittyviä asioita.

Uudella alueella tarkkaillaan myös rakennusten kuntoa sensoreilla ja otetaan energiaa talteen aurinkopaneeleilla. Myös perinteiselle yhteisöllisyydelle halutaan antaa mahdollisuus. Ihmisten kohtaamiselle täytyy antaa mahdollisuus, muutenkin kuin verkon kautta.

– Kyllä me haluaisimme vielä uskoa siihen, että ihmiset kaipaavat aitoa kanssakäymistä.

Kylä keskelle kaupunkia

Kylämäisyyden elvyttämisen lääkkeet ovat perinteisiä. Karjasillan Verstaan alueelle rakennetaan bulevardi kahvioineen. Jotain vanhaakin alueesta jää jäljelle.

Karjasillan koulu
Harmaa koulu on pian bulevardin reunalla.Timo Nykyri / Yle

– Me säilytämme Karjasillan koulun liikuntasalin, joka voisi toimia mainiona kokoontumispaikkana alueen asukkaille, visioi Taskinen.

Verstaan alue on Rakennusyhtiö Hartelan ensimmäinen tulevaisuuden asumista kehittävä projekti. Kallista hörhöilyä vai järkevää tulevaisuutta?

– Kyllä me haluaisimme edelleenkin nostaa jalkoja pikkuisen irti maasta ja hakea uusia ajatuksia, Karjasilta ei ole perinteinen aluekehittämishanke.

Alueen asukkaan ei tarvitse olla insinööri osatakseen asua Karjasillan uudessa osassa.

– Emme halua profiloitua pelkästään hich tech-kokeiluksi, vaikka se osa sitä onkin. Yhteisöllisyys voi olla muutakin, toteaa Taskinen.

Lue seuraavaksi