Pääkaupunkiseudun rakennusbuumi täyttää konepajojen tilauskirjat: "Näin hyvin ei ole mennyt vuosiin"

Konepajoilla paiskitaan töitä kahdessa, jopa kolmessa vuorossa.

konepajateollisuus
Harjaterästä
Rämö Oy:n valmistamaa teräsverkkoa käytetään rakennuselementtiteollisudessa.Mikko Savolainen/Yle

Hallin päässä jyskyttävä verkkohitsauskone nielee harjateräslankaa ja suoltaa ulos suurisilmäistä teräsverkkoa. Ilmassa leijuu savua ja melu sinkoilee hallin seinästä toiseen.

Miehet siirtävät päällekkäin pinottuja, muotoon taivutettuja verkkoja odottamaan kuljetusta.

Suomen vanhin teräsverkkotehdas toimii täydellä teholla

Pääkaupunkiseudulla riehuva talonrakennusbuumi näkyy imatralaisen Rämö Oy:n tuotantolaitoksessa.

Suomen vanhimmassa teräsverkkotehtaassa valmistetaan noin neljä miljoonaa kiloa teräsverkkoa vuodessa. Työtä tehdään kahdessa vuorossa.

–Verkkotehdas on lähtenyt nousuun nimenomaan tänä vuonna. Tuotteemme menevät elementtiteollisuuteen, ja sitä kautta sitten rakentamiseen, kertoo toimitusjohtaja Paavo Rämö.

Hyvä tulos siirtyy myös työntekijöiden tilipusseihin.

Rämö konepaja
Pasi Tapanainen/Yle

– Urakalla kun tehdään, niin he pääsevät tekemään pitempiä sarjoja, yhtäjaksoisesti enemmän ja sitä kautta heidän ansiotasonsa nousee, sanoo Rämö.

Hyvää aikaa jatkunut pari vuotta

Paras neljännes Suomen konepajoista menestyy loistavasti.

– Rakennusteollisuuden komponenteilla on nyt kysyntää. Kaivosteollisuuden alihankkijoilla on puolestaan hiljaista, sanoo Teknologiateollisuus ry:n johtava asiantuntija Veli Matti Kuisma.

Etelä-Karjalassa konepajat tahkoavat parempaa tulosta kuin aikoihin. Yritysten liikevaihdot ovat kasvaneet ja tulokset parantuneet. Menestyksekästä aikaa on kestänyt pari, kolme vuotta.

Laivatilaukset ja tehdasrakentaminen työllistävät

Tilauksia valmistamaan on tarvittu myös uusia työntekijöitä.

– Meillä on viimeiset kaksi vuotta mennyt kohtuullisen hyvin. Yritys on kasvanut, olemme investoineet aika reippaasti tänä vuonna ja palkanneet myös 4–5 uutta työntekijää, kertoo ITA Nordicin toimitusjohtaja Tommi Matikainen.

Rämö konepaja
Pasi Tapanainen/Yle

Ruokolahden Puntalassa toimiva tilauskonepaja valmistaa muun muassa moottoreiden ja potkureiden osia laivanrakennusteollisuudelle. Työntekijöitä on 35.

Sellu - ja paperiteollisuuden rakennushankkeet, kuten Äänekosken tehdas, ovat puolestaan työllistäneet teräsrakenteita valmistavia yrityksiä.

Teollisuuslaitoksiin hoitotasoja, portaikkoja ja kaiteita valmistavan lappeenrantalaisen Premekon Oy:n hallissa työskennellään kolmessa vuorossa.

– Täystyöllisyys on taattu ainakin vuodenvaihteeseen asti, kertoo toimitusjohtaja Mikko Pölkki. Yrityksen tulos on kolmessa vuodessa kaksinkertaistunut.

Tulos käytetään investointeihin

ITA Nordicissa ja Rämöllä tulos käytetään investointeihin, joilla varmistetaan yritysten kilpailukyky. Kumpikin yritys on hankkinut uusia työstöasemia.

ITA Nordicin hallissa asennetaan parhaillaan kahdeksatta työstöasemaa.

– Automatisointi on yksi keino pitää työvoimakustannukset kurissa, Matikainen sanoo.

– Me olemme investoineet uusiin koneisiin ja laitteisiin 1,2 miljoonaa euroa, kertoo puolestaan 70 ammattilaista työllistävän konepajan ja teräsverkkotehtaan johtaja Paavo Rämö.