Keittiömestari Henri Alén Linnan juhlien ruokalistasta: Tarjolla paljon leivottua

Henri Alénin mukaan suomalaista ruokakultuuria ei voi saada päättäjien ulottuville paremmin kuin Linnan juhlissa.

Linnan juhlat
Linnan juhlien tarjontaa viime vuodelta.
Linnan juhlien tarjontaa viime vuodelta.Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomalainen leivontakulttuuri on vahvasti läsnä tämänvuotisten Linnan juhlien tarjonnassa, sanoo arvostettu keittiömestari Henri Alén.

– Toivotaan, ettei Linnan juhlissa ole hirveästi keliaakikkoja.

Alén kuvailee Linnan tarjontaa edellisvuotisia muistuttavaksi: paljon piirakkaa, paljon ruista ja paljon suomalaista. Juhlien teema, Suomen vahvuudet, näkyy hänen mukaansa tarjolla olevissa ruoissa ja niiden raaka-aineissa.

– Kivasti on tuotu esiin suomalaista ruoka- ja leivontakulttuuria, Alén sanoo. Hän kiittää myös raaka-aineiden skaalaa: Tarjottavaa riittää maalta ja mereltä.

Toisaalta ruokavalinnoissa on pelattu Alénin mukaan aika paljon varman päälle. Hirveästi uutta ei ole, eikä varmaan tarvitsekaan, hän lisää. Uutuutena Alén mainitsee nyhtökauran.

Alén kiinnostui myös tarjolla olevista mätivohvelipikareista ja vorschmack-kakkusista.

Mitähän nämä vorschmack-kakkuset mahtavat olla?

– Ei mitään hajua, Alén vastaa, mutta pohdiskelee, että ne voisivat olla pieniä paistettuja tartaletteja, joiden päällä on vorschmackia.

Jälkiruoat perinteisiä

Linnassa tarjottavat jälkiruoat ovat perinteisiä. Tarjolla on muun muassa Ellen Svinhufvud -kakkua ja lusikkaleipiä. Hienoa, kiittää Alén.

Tarjolla olevista juomista Alén iloitsee pienpanimo-oluista. Jos Linnassa on kuuma niin pieni olut maittaa aina, hän sanoo.

Linnan juhlien tarjoilu uudistuu maltillisesti, mutta mikä olisi Alénin vihje tarjoilun suunnittelijoille?

– Antaisin uutta muotoa tarjolla oleville ruoille. Esimerkiksi peruspiirakkaa on ollut 60 vuotta. Tarjolla voisi olla nätimpää ja pienempää: suupalapiirakoita. Tai pohjataikina voisi olla erilainen, hän pohtii.

Lisäksi pöydän visuaalisuuteen voisi tuoda Alénin mielestä jotain lisää.

Lopuksi hän muistuttaa, että suomalaista ruokakultuuria ei voi saada päättäjien ulottuville paremmin kuin Linnan juhlissa. Hän lähettääkin kokeille terveisiä.

– Näyttäkää, mitä tämän maan ruoka-ammattilaiset osaavat!