Analyysi: Etelä-Korean presidentin lähtölaskenta alkoi

Luovuttamalla vallansiirron avaimet riitaisalle parlamentille, Etelä-Korean presidentti Park Geun-hye yrittää välttyä syytteiltä ja pikaisilta potkuilta, kirjoittaa Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen.

Etelä-Korea
Park Geun-hye kumartaa pitäessään tv-puhettaan kansalle.
Kasvavien erovaatimusten keskellä painiva Etelä-Korean presidentti Park Geun-hye kumarsi pitäessään tv-puhettaan kansalle tiistaina.Jeon Heon-kyun / EPA

Yhdellä televisiopuheella Etelä-Korean presidentti Park Geun-hye siirsi tiistaina kohtalonsa katuparlamentilta maan viralliselle parlamentille. Park sanoi eroavansa, jos hallitus- ja oppositiopuolueet pääsevät sopimukseen ennenaikaisesta vallansiirrosta.

Parkin eroa on vaadittu yli viiden viikon ajan mielenosoituksissa, jotka ovat olleet Etelä-Korean suurimpia vuosikymmeniin.

Parkin puheessa oli kuitenkin iso jos. Parkin ilmoitus vaikuttaa viivyttely-yritykseltä – oppositio arvostelikin sitä heti ajanpeluuksi. Parkin virkakauden loppu häämötti joka tapauksessa, koska parlamentin oli tarkoitus äänestää perjantaina hänen asettamisestaan syytteeseen.

Jos Park ei olisi tehnyt mitään, hänen presidenttiytensä olisi voinut kokea nolon ja nopean lopun. Näennäisellä myönnytyksellä Park saattoi hankkia aikalisän.

Jos syytteeseen asettamisen kannalle olisi saatu – tai saataisiin, sillä suunnitelmaa ei ole haudattu – kaksi kolmasosaa kansanedustajista, korruptiosyytteiden harkinta olisi edennyt valtakunnanoikeudelle, ja Parkin viranhoito olisi loppunut saman tien. Syytteiden käsittelyn aikana presidentin tehtäviä olisi hoitanut pääministeri.

Jos syytteeseen asettaminen ei enää ota tarpeeksi tulta, parlamentti voisi muuttaa perustuslakia ja lyhentää presidentin virkakautta. Näin Park voisi vetäytyä virastaan kunniallisemmin, mutta lainmuutos kestäisi pitkään.

”Park Geun-hye eroa!” -kylttejä kantavat mielenosoittajat kerääntyivät Souliin viime lauantaina.
”Park Geun-hye eroa!” -kylttejä kantavat mielenosoittajat kerääntyivät Souliin viime lauantaina. Uusia mielenosoituksia presidenttiä vastaan odotetaan jälleen ensi viikonlopuksi.Kim Hee-chul / EPA

Luovuttamalla sopuratkaisun hakemisen parlamentin tehtäväksi Park yrittää välttää äänestystappion syytteeseen asettamisesta. Parkin myönnytys voi murentaa oman puolueen kapinallisten kansanedustajien taistelutahtoa juuri sen verran, että riittävää parlamenttienemmistöä syytteiden puolesta ei enää löydy.

Siinä tapauksessa parlamentti jatkaa keskustelua tai riitelyä vallanvaihdosta ja Park jatkaisi ainakin toistaiseksi presidenttinä. Näin Park saa siirrettyä kiistelyn itsensä ja parlamentin väliltä riitaisana tunnetun parlamentin sisälle.

Presidentin luottamuspulan syy on niin omituinen tapahtumaketju, että se kuulostaa lähinnä villiltä saippuaoopperalta.

Presidentti Park Geun-hyen äiti ja isä – joka hänkin oli aikoinaan presidentti – surmattiin. Shamanistisen kultin johtaja lupasi auttaa orpolasta saamaan yhteyden kuolleisiin ja hankkiutui presidentin ystäväksi.

Kultin johtaja kuolee, mutta hänen tyttärensä jatkaa läheistä ystävyyssuhdetta. Niin läheistä, että presidentti Park Geun-hye haluaa ystävänsä neuvoja viranhoidossa.

Ystävä määrää paitsi vaatekaapin sisällöstä niin epäilyjen mukaan osittain myös presidentin poliittisista linjauksista – ja rikastuu siinä sivussa presidenttisuhteellaan.

Kansa ei voinut sietää varjopresidentin toimintaa eikä sitä, että presidentti salli moisen tapahtua. Presidentti Parkin kansansuosio romahti neljään prosenttiin. Park on myöntänyt olleensa harkitsematon, mutta ei ole mielestään syyllistynyt mihinkään lainvastaiseen.

Parkin viivytystaistelun tulos on epävarma. Presidentti Parkin virkakausi päättyisi helmikuussa 2018, mutta sinne asti hänen kautensa ei kestä.

Parkin lähtölaskenta on siis alkanut, mutta laskentaa voi kestää vielä uuvuttavan pitkään. Soulin kaduilla on luvassa mielenosoituksia taas ensi viikonloppuna.