1. yle.fi
  2. Uutiset

Viranomainen Reutersille: 650 000 Mosulin asukasta ei saa juoksevaa vettä

Vesiputki on vahingoittunut terroristijärjestö Isisin ja Irakin armeijan välisissä taisteluissa, viranomainen sanoo.

Mosul
Sotilaita
Irakin armeijan sotilaita tarkastuspisteellä Mosulin laidalla.Tom Kankkonen / Yle

Irakin Mosulissa noin 650 000 asukasta on ilman juoksevaa vettä vesiputken vaurioitumisen takia, paikallisviranomainen kertoo uutistoimisto Reutersille. Hänen mukaansa putki on mennyt rikki Isisin ja Irakin armeijan välisissä taisteluissa.

– Korjaajat eivät pääse putken luo, koska se sijaitsee alueella, josta taistellaan, aluehallinnon edustaja Hussam al-Abar sanoi Reutersille yhdessä kaupunginosista, joihin ei tällä hetkellä tule vettä.

Vesiputken rikkoutuminen on takaisku viranomaisille, jotka ovat toivoneet asukkaiden pysyvän Mosulissa sillä aikaa, kun kansainvälisen liittouman tukemat irakilaisjoukot yrittävät vallata Mosulia takaisin Isisiltä.

Al-Abarin mukaan viranomaiset lähettävät päivittäin 70 säiliöautoa viemään vettä armeijan hallinnassa oleviin kaupunginosiin. Se ei kuitenkaan ole tarpeeksi, ja Isis on hyökännyt joidenkin vedenkuljetusautojen kimppuun, hän kertoi.

– Tarvitsemme kansainvälisten järjestöjen apua sairaaloille. Meillä on hoitoa tarvitsevia ihmisiä, jotka ovat haavoittuneet Isisin itsemurhapommituksissa ja raketti-iskuissa, al-Abar sanoi.

Irakin joukot aloittivat hyökkäyksen Mosuliin kuusi viikkoa sitten. Noin neljännes kaupungista on tällä hetkellä armeijan terrorisminvastaisten joukkojen hallussa. Al-Abarin mukaan Mosulissa on yhä noin 1,5 miljoonaa ihmistä.

Lähde: Reuters

Yle Uutisten toimittaja Tom Kankkonen kävi Mosulissa viime viikolla. Hän vieraili joukkosidontapaikalla rintamalinjan läheisyydessä sekä pakolaisleirillä Mosulin itäpuolella.

Lue seuraavaksi