Sonera ja Nokia tuovat kaupallisen 5G-verkon Helsinkiin vuonna 2018

Tähän asti teknologia on ollut maailmalla vain testikäytössä. Uuden sukupolven 5G-verkossa on kahden vuoden kuluttua jo kaupallisia palveluja Helsingin seudulla, Sonera suunnittelee.

Sonera aikoo tuoda ensimmäiset 5G-verkon palvelut Suomeen 2018. Nykyisillä älypuhelimilla 5G-teknologia ei kuitenkaan toimi vaan kuluttaja tarvitsee uuden päätelaitteen. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Telia Company eli Sonera tuo yhteistyössä Nokian kanssa ensimmäiset 5G-palvelut Helsingin seudulle vuonna 2018. Yhtiöt ovat tehneet sopimuksen, jonka mukaan Soneran verkkoa kehitetään kohti 5G:tä. Teknologian on tarkoitus olla kaupallisessa käytössä kahden vuoden kuluttua.

Sonera ja Nokia kertovat hankkeestaan huomenna keskiviikkona Slush-tapahtumassa.

"Suomi on hyvä paikka kehittelyyn"

5G mahdollistaa aiempaa 4G:tä tehokkaammin muun muassa virtuaalitodellisuuden, verkottuneen liikenteen ja esineiden internetin kehittämisen.

– Suomalaiset ovat mobiilidatan käytössä johtajia, ja täällä on erinomaiset mahdollisuudet uusien tekniikoiden kehittelyyn. 5G-verkon avulla kumppanimme pystyvät kehittämään tulevaisuuden palveluita, Telia Companyn toimitusjohtaja Johan Dennelind sanoi tiistai-iltana Ylelle.

Vaikka 5G-verkkoa käyttäviä laitteita ei vielä ole markkinoilla, Dennelind uskoo, että pian on.

– Joskus teknologia menee todellisuuden edellä. Jos et ole mukana kehittämässä teknologiaa, olet myöhässä, hän sanoo.

Tähän asti on tehty vasta "kenttätestejä"

5G:hen liittyvistä teknologisista läpimurroista on maailmalla kova kilpailu.

– Nokian teknologia mahdollistaa sujuvan siirtymisen 5G:hen. Olemme erittäin tyytyväisiä, että Telia-konserni haluaa kehittää tätä juuri Nokian kanssa ja täällä Suomessa, Nokian matkapuhelinverkkojen globaalista myynnistä vastaava johtaja Tommi Uitto sanoo.

Telia Companyn toimitusjohtaja Johan Dennelind kertoo yhtiön uuden sukupolven 5G-verkosta keskiviikkona Slush-tapahtumassa. Kuva: Markku Rantala / Yle

Uiton mukaan 5G-tekniikkaa on kokeiltu "kenttätesteillä pienessä mittakaavassa", mutta varsinaisen palvelun lanseerausta ei ole vielä tehty missään.

Nopeampia yhteyksiä kuluttajille, automatisoitua liiketoimintaa yrityksille

5G:ssä on mahdollisuus huippunopeaan mobiililaajakaistaan. Verkon tiedonsiirtotekniikka on sata kertaa nykyistä nopeampaa, ja siellä pystytään käyttämään selvästi nykyverkkoja enemmän laitteita.

Tiedonsiirtoteknologia mahdollistaa esimerkiksi itseohjautuvien autojen turvallisemman liikkumisen ja etäsairaanhoidon, kun tiedonsiirto on käytännössä reaaliaikaista.

Kun tekniikka saadaan kaupalliseen käyttöön, sen uskotaan laajentavan mobiilisovellusten määrää selvästi. Langattomuudesta tulee arkea.

Esimerkiksi ruokaostoksilla käynti voisi muuttua: enää ei tarvitsisi mennä ulos kassan kautta vaan etälukijat laskuttaisivat summan tililtä jo hyllyllä. Terveyspuolella etähoidon tekniikka voisi vaikkapa seurata ihmisen elintoimintoja. Autoja voisi komentaa turvallisesti etänä paikasta toiseen.

5G on suurin harppaus tiedonsiirrossa tähän asti

– Vaikka 5G:n standardista sopiminen on vielä kesken ja nyt ollaan vasta ideavaiheessa, kyllä tämä hanke suomalaisten kannalta on merkittävä hanke. Se osoittaa, että olemme kehityksessä mukana, tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen arvioi.

5G-standardin on tarkoitus valmistua vuosikymmenen lopulla. Kyse on selvästi suuremmasta siirtymästä kuin 3G-tekniikasta 4G:hen. Aiemmat tiedonsiirtoteknologiat tukivat lähinnä kuluttajien datankäyttöä, kun taas 5G:llä on tarkoitus auttaa yrityksiä automatisoimaan liiketoimintaa esimerkiksi esineiden internetin avulla.

Kuluttajien käyttöön Korean ja Japanin olympialaisissa

Operaattorit vääntävät nyt kulisseissa tulevan 5G-standardin ominaisuuksista. Siitä on tarkoitus sopia vuosikymmenen lopulla.

Helsingin tavoin 5G-standardin esiversioihin perustuvia verkkoja on aiottu ottaa käyttöön Etelä-Korean talviolympialaisissa 2018 ja Tokion kesäolympialaisissa 2020.

Kuluttajalle 5G tarkoittaa uuden laitteen hankintaa. Vanhat kännykät ja muut päätelaitteet eivät tue 5G-teknologiaa.