1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. palmuöljy

Amnesty: Suuryritykset käyttävät lapsityövoimalla tuotettua palmuöljyä

Esimerkiksi Colgate-Palmolive, Nestlé ja Unilever ostavat palmuöljyä yritykseltä, jonka plantaaseilla työskentelee Amnestyn mukaan jopa kahdeksanvuotiaita lapsia vaarallisissa olosuhteissa.

palmuöljy
Mies kaataa öljypalmua.
Mies kaatoi öljypalmua Indonesiassa laittomien palmuöljyviljelmien vastaisessa taistelussa vuonna 2015. Hotli Simanjuntak / EPA

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan monet kansainväliset elintarvikejätit käyttävät tuotteissaan palmuöljyä, jota tuotetaan Indonesiassa lapsi- ja pakkotyövoimalla.

Amnestyn keskiviikkona julkaistussa raportissa todetaan, että maailman suurimman palmuöljy-yrityksen Wilmarin plantaaseilla tapahtuu vakavia ihmisoikeusloukkauksia.

Raportti perustuu 120 työntekijän haastatteluihin. Haastatellut työskentelevät Wilmarin kahden tytäryhtiön ja kolmen alihankkijan palveluksessa Sumatran ja Borneon saarilla.

Lapsityövoimaa, uhkailua, vammoja torjunta-aineesta

Haastateltujen kertoman perusteella jopa kahdeksanvuotiaat lapset tekivät fyysisesti raskaita töitä vaarallisissa olosuhteissa. Osa lapsista oli jättänyt koulunsa kesken, osa teki töitä iltaisin ja viikonloppuisin.

Amnestyn mukaan työntekijöitä oli pakotettu työskentelemään pitkiä päiviä uhkailemalla ja asettamalla epärealistisen korkeita tavoitteita. Naisille maksettiin minimipalkkaa pienempää palkkaa, ja monilla työntekijöillä oli vakavia vammoja myrkyllisestä torjunta-aineesta, jonka Wilmar ja EU ovat kieltäneet.

Amnesty kertoo jäljittäneensä yhdeksän kansainvälistä suuryritystä, jotka hankkivat Wilmeriltä palmuöljyä: AFAMSA, ADM, Colgate-Palmolive, Elevance, Kellogg’s, Nestlé, Procter & Gamble, Reckitt Benckiser ja Unilever. Näistä seitsemän vahvisti Amnestylle ostavansa öljyä Wilmerin indonesialaisilta plantaaseilta.

Palmuöljyn tuottamisen eettisyyttä seuraava Kestävän palmuöljyn yhdistys RSPO oli sertifioinut kolme viidestä tutkitusta yrityksestä. Niiden palmuöljy oli luokiteltu kestävästi tuotetuksi.

Yritykset käyttävät RSPO:n sertifikaattia suojanaan välttääkseen tarkemman huolellisuuden ja hankintaketjun tutkimukset.

Mikko Aarnio, Amnestyn oikeudellinen asiantuntija

– Yritykset käyttävät RSPO:n sertifikaattia suojanaan välttääkseen tarkemman huolellisuuden ja hankintaketjun tutkimukset. Nämä yritykset esittelevät paperilla vahvoja vastuullisuuskäytäntöjään, mutta yksikään niistä ei kyennyt osoittamaan, että ne olisivat tunnistaneet Wilmarin tuotantoketjuun liittyvät ilmeiset riskit, Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio sanoo tiedotteessa.

Amnesty vaatii yrityksiä paljastamaan, missä tuotteissa kyseenalaisesti tuotettua palmuöljyä käytetään.

Ylen Kuningaskuluttaja kysyi vuonna 2014 Suomen tärkeimmiltä elintarvikealan yrityksiltä ja kauppaketjuilta, miten suuri osa niiden käyttämästä palmuöljystä on vastuullisesti tuotettua. Tuolloin esimerkiksi Suomen Nestlé ja Unilever Finland vastasivat käyttävänsä sataprosenttisesti vastuullista öljyä.

Lue seuraavaksi