YK turvallisuusneuvosto pitää hätäkokouksen Aleppon tilanteesta

Aleppon siviilit ovat joutuneet kestämään vajoamisen helvettiin, sanoo maailmanjärjestö.

Aleppo
Ihmisiä auton lavalla, he haluavat pois Alepposta.
Aleppon itäosista saartoa pakenevat ihmiset odottavat kuljetusta muualle kaupunkiin.EPA/STR

YK:n turvallisuusneuvoston 15 maan edustajat saavat keskiviikon hätäkokoukseensa videoterveiset suoraan Alepposta. Paikalla on YK:n Syyria-erityislähettiläs Staffan de Mistura.

Tuhannet siviilit ovat paenneet Itä-Alepposta, kun Syyrian armeijan joukot ovat edenneet kapinallisten alueille. YK tuomitsi tiistaina tapahtumat, joissa siviilit joutuneet kestämään vajoamisensa helvettiin.

Ranskan YK-lähettiläs Francois Delattre sanoi, etteivät Ranska ja sen kumppanit voi vaieta, kun käynnissä saattaa olla suurin siviilien massamurha sitten toisen maailmansodan. Ranskan ja Britannian mielestä YK:n on tarjottava saarretulle Aleppolle humanitaarista apua.

Itä-Aleppo on ollut armeijan hallussa yli neljä kuukautta. Kansainvälisten avustusjärjestöjen ruokavarastot ovat lähes tyhjiä.

Britannian YK-lähettiläs Matthew Rycroft sanoi Venäjän ja Syyrian hallituksen ratkaisevan Aleppon tulevaisuuden. – Me vaadimme Venäjää ja Syyrian armeijaa lopettamaan pommitukset, Rycroft sanoi.

Ennen Syyria-hätäkokousta YK:n turvallisuusneuvoston on määrä kokouksessaan hyväksyä Pohjois-Korealle ydinkokeista asetettavat sanktiot.

Lähde: AFP