Moni levittää hiv-tartuntaa tietämättään - lähes puolet tartunnoista piilossa

EU:n alueella joka seitsemäs hiv-tartunnan saanut ei tiedä olevansa viruksen levittäjä. Aids-epidemia pitäisi olla maailmanlaajuisesti voitettu vuonna 2030.

tartuntataudit
Ateenan yliopiston julkisivu on punainen aids-päivän kunniaksi.
Ateenan yliopisto on jo varautunut maailman aids-päivään, jota vietetään jälleen 1.12.EPA/YANNIS KOLESIDIS

Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa, että lähes puolet hiv-positiivisista ei tiedä tartunnastaan. Vuoden 2015 arvion perusteella 14 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti on hiv-positiivisia. Tosin parannus vuosikymmenen takaiseen tilanteeseen on merkittävä: tuolloin vain 12 prosenttia sairastuneista tiesi kantavansa virusta.

WHO haluaa parantaa kotona tehtävien hiv-testien saatavuutta.

Euroopan mittakaavassa joka seitsemäs hiv-positiivinen sairastaa tietämättään, kertoo ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control). Tautien ehkäisyn ja valvonnan eurooppalainen keskus kertoo tuoreessa raportissaan, että EU-maissa on noin 810 000 hiv-positiivista. Mukaan lasketaan myös Norja, Islanti ja Liechtenstein. Viruksesta tietämättömiä on ECDC:n arvion mukaan noin 122 000.

ECDC:n alueella tuli viime vuonna ilmi lähes 30 000 uutta tartuntaa.

Tautien ehkäisyn ja valvonnan eurooppalaisen keskuksen johtajan Andrea Ammonin mielestä kotona tehtäviä testejä pitäisi tuoda enemmän esille, ja hiv-testejä pitäisi myös tehdä enemmän rutiiniterveystarkastusten yhteydessä.

42 prosenttia hiv-positiivisista on saanut tartunnan miesten välisestä seksistä. Miesten ja naisten välisestä seksistä tuli kolmannes tartunnoista ja huumeidenkäyttäjillä todettiin noin neljä prosenttia tartunnoista. Tartunnat ovat kymmenen vuoden aikana lisääntyneet Kreikassa, Liettuassa, Romaniassa ja Puolassa. Virossa ja Portugalissa ne ovat sen sijaan vähentyneet.

Neljä viidestä uudesta tartunnasta tulee ilmi Itä-Euroopan maissa.

Maailman aids-päivää vietetään jälleen 1.12.

Lähteet: AFP, Reuters