Itsenäisyyspuolueella jälleen kannattajat koossa

Itsenäisyyspuolue on kerännyt jälleen tarpeeksi kannattajakortteja päästäkseen takaisin puoluerekisteriin. Viisituhatta nimeä täyttyy puheenjohtajan arvion mukaan joulukuun toisella viikolla.

puolueet
Antti Pesonen
Antti PesonenPäivi Rautanen / Yle

Itsenäisyyspuolue IPU on jälleen pääsemässä takaisin puoluerekisteriin. IPU:n alajärveläinen puheenjohtaja Antti Pesonen kertoo, että rekisteriin palaamiseen tarvittavat 5000 kannattajakorttia ovat näillä näkymin koossa joulukuun toisella viikolla.

– Korttikeräys jatkuu silti vielä, Antti Pesonen kertoo.

Itsenäisyyspuolue poistettiin puoluerekisteristä viime eduskuntavaalien jälkeen vuonna 2015. IPU vaati vaaleissa Suomen euroeroa ja EU:sta eroamista, mutta puolue jäi eduskunnan ulkopuolelle. IPU ei ole ollut koskaan eduskuntapuolue. Se on kerännyt kannattajakorttinsa uudelleen jo useamman kerran. Puolue poistetaan puoluerekisteristä, jos se ei saa yhtään kansanedustajaa kaksissa peräkkäisissä eduskuntavaaleissa.

– Tulevissa eduskuntavaaleissa aiomme nousta eduskuntaan, Antti Pesonen painottaa.

– Itsenäisyyspuolue haluaa Suomelle oman rahan, itsenäisen päätösvallan ja puolueettomuuspolitiikan. Puolue sanoutuu irti rasismista, populismista ja äärioikeiston liikehdinnästä, Antti Pesonen linjaa.

"Ei menossa vaan tulossa"

Antti Pesonen oli aiemmin Itsenäisyyspuolueen kaupunginvaltuutettu Alajärvellä, mutta tällä hetkellä Vaasan vaalipiirissä ei ole puolueella yhtään kunnanvaltuutettua. Koko maassa heitä on Pesosen mukaan alle kymmenen.

– Jo pidempään olen laittanut merkille, että kiinnostus Itsenäisyyspuoluetta kohtaan on suurempaa kuin mitä vaalien äänimäärät antavat olettaa. Me emme ole menossa vaan tulossa, Antti Pesonen uskoo.

Itsenäisyyspuolue on merkitty ensimmäisen kerran puoluerekisteriin vuonna 1994 nimellä Vapaan Suomen Liitto.