Levin Hullu Poro -yhtiössä epäillään jätteiden dumppaamista maastoon – vastaavista rikoksista on aloitettu tänä vuonna Lapissa useita esitutkintoja

Kittilän Könkäällä epäillään jätteiden polttoa ja hautaamista.

ympäristörikokset
Kartta, johon merkitty Kittilä, Köngäs ja Inari.
Yle Uutisgrafiikka

Epäily laittomasta jätteiden käsittelystä tuli kunnan tietoon heinäkuussa 2015. Poliisi kertoo nyt saaneensa valmiiksi esitutkinnan.

Tutkittavana on ollut Ainola-niminen tila Kittilän Könkään kylällä. Poliisin mukaan maa-alalla epäillään erilaisen jätteen polttamista ja hautaamista. Rikosepäily liittyy Päivikki Palosaaren Hullu Poro -yhtiön toimintaan.

Asiaa tutkittiin reilu vuosi rikosnimikkeellä ympäristön turmeleminen. Lausuntoja on antanut Lapin Ely -keskus, jota on kuultu myös asianomistajana. Esitutkinnan aikana on kuultu useita henkilöitä rikoksesta epäiltyinä ja lisäksi todistajia.

Poliisi kuvailee jutun esitutkinta-aineistoa varsin laajaksi. Juttu etenee nyt Lapin syyttäjänvirastoon syyteharkintaan.

Oma ryhmä rikoksille

Lapissa on tänä vuonna perustettu eri viranomaisten yhteistyöryhmä ympäristörikosasioita varten. Koska ympäristörikokset ovat osittain piilorikollisuutta, niitä saadaan poliisin tietoon viranomaisyhteistyön kautta. Jo nyt näyttää siltä, että yhteistyön avulla poliisin aloittamien ympäristörikosjuttujen määrä on moninkertaistunut.

Tänä vuonna Lapin poliisilaitoksen talousrikostorjuntayksikölle on tullut tutkittavaksi useita epäilyjä yritystoiminnan yhteydessä tehdyistä ympäristörikoksista. Poliisin mukaan niissä on pääosin kyse rakennustoiminnan yhteydessä syntyneestä jätteestä, josta ei ole huolehdittu asianmukaisesti. Sen sijaan jätteitä on poltettu ja haudattu maahan tai jätetty luontoon.

Poliisin mukaan jätelakia on kierretty lähes aina taloudellisen tai muun hyödyn saamiseksi.

– Esimerkiksi vaarallisten jätteiden säädösten mukainen hävittäminen maksaa. Yrityksiltä laskutettavat kuljetus- ja jätteenkäsittelymaksut voivat olla niin merkittäviä, että niiden laiminlyöminen vaikuttaa yrityksen kilpailukykyyn muiden saman alan yritysten kanssa, poliisi kertoo tiedotteessaan.