Protesti Australian parlamentissa: Pakolaispolitiikan vastustajat liimasivat kätensä kaiteeseen

YK:n edustajan mukaan turvapaikanhakijoiden kohtelu tahraa Australian ihmisoikeusmaineen.

Australia
Mies juoksee ylös ruohikkorinnettä, taustalla parlamenttitalon valkoisia rakenteita ja salossa liehuva Australian lippu.
Autralian modernin parlamenttitalon rinne on suosittu ulkoilualue. Parlamentti on ylpeillyt avoimmuudellaan, mutta nyt siihen on tekeillä rajoituksia turvallisuussyistä.Lukas Coch / EPA

Runsaat 30 Australian pakolaispolitiikan vastustajaa on osoittanut mieltään parlamenttitalossa Canberrassa. Osa liimasi kätensä superliimalla parlamentin yleisölehterin kaiteeseen.

Salissa oli menossa kyselytunti, joka keskeytettiin, kun poliisi ja turvamiehet tulivat irrottamaan ja raahamaan mielenosoittajia pois. Australian yleisradioyhtiön ABC:n uutisessa (siirryt toiseen palveluun) on video ja kuvia protestin lopettamisesta.

Protestin vuoksi on puhutettu ihmisiä, mutta ainakaan toistaiseksi ketään vastaan ei ole nostettu syytteitä, kertoo liittovaltion poliisi.

"Julmurit", huusi mielenosoittaja

Protestoijat vaativat Australiaa sulkemaan Nauruun ja Papua-Uuden-Guinean Manussaarelle perustamansa leirit, joihin se on vienyt Australiaan luvatta pyrkineet ihmiset.

– Olemme täällä tänään, koska teistä on tullut julmuudessa maailman johtajia, yksi mielenosoittaja huusi lainlaatijoille.

Mielenosoituksen järjestäjiksi ilmoittautunut ryhmä Whistleblowers Activists and Citizens Alliance keskeytti protestillaan myös pääministeri Malcolm Turnbullin talouslinjapuheen elokuussa.

Hallituksen lisäksi myös oppositiossa oleva työväenpuolue tuomitsi protestin yrityksenä estää parlamentarismia toimimasta. Puolue on pakolaispolitiikassa samalla linjalla kuin hallitus.

Työväenpuolueen johtaja Bill Shorten kutsui protestia demokratian vastakohdaksi. Vihreiden johtaja Richard Di Natale sen sijaan sanoi olevansa protestoijista ylpeä.

YK tuomitsee leirit ja Australian linjan

YK ja ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet Naurun ja Manussaaren leirien olosuhteita erittäin huonoiksi. Ihmiset myös joutuvat viettämään leireissä jopa vuosia, kun heidän turvapaikka-anomustaan käsitellään.

Vaikka heidät todettaisiin kansainvälisen lain mukaisiksi pakolaisiksi, Australia ei silti ota heitä vastaan.

YK:n erityisedustaja François Crepeau sanoi aiemmin tässä kuussa tutustumismatkansa jälkeen, että Australia harrastaa turvapaikanhakijoita kohtaan rankaisupolitiikkaa, joka on tahrannut maan ihmisoikeusmaineen.

Parlamentti lisäämässä turvatoimia

ABC (siirryt toiseen palveluun)kysyy toisessa uutisessaan, miten keskiviikon protesti oli mahdollinen maan jo nyt tarkimmin vartioidussa rakennuksessa, jossa laukut ja ihmiset tarkastetaan kuten lentokentillä. Superliima ei näköjään laukaise hälyttimiä, ABC kirjoittaa.

Australiassa tulikin tällä viikolla tietoon suunnitelma parlamenttitalon turvallisuusjärjestelyjen parantamisesta mahdollisen terrori-iskun pelossa.

Pohdinnassa on muun muassa ajatus parlamenttitalon aitaamisesta. Nykyisellään rakennuksen kattoa peittävä nurmikkoinen rinne on kansalaisten suosima ulkoilupaikka.

The Sydney Morning Herald (siirryt toiseen palveluun) -lehti kertoo, että turvatiukennukset – myös muun muassa aseistettujen vartijoiden lisääminen – ovat ilmeisesti jo saaneet parlamentin alahuoneen enemmistön tuen ja etenevät tällä viikolla senaattiin.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle