Sampo uudelle yhtiölle – mietinnässä myös ympärivuotinen ratkaisu

Uusi yhtiö tulisi vastaamaan Sampon toiminnasta, mutta myös risteilykapasiteetin lisäämiseen tarvittavasta investoinnista. Tähtäimessä on pystyä hyödyntämään merta matkailussa ympäri vuoden.

Jäänmurtaja Sampo
Matkailujäänmurtaja Sampo Perämerellä.
Riikka Rautiainen / Yle

Kemin matkailujäänmurtaja Sampo siirtyy uudelle yhtiölle. Yhtiön perustavat Kemin Satama Oy, joka nyt omistaa murtajan, sekä Kemin Matkailu Oy.

Uusi yhtiö aloittaa ensi vuoden alkupuolella. Kemin kaupunginjohtajan Tero Nissisen mukaan matkailujäänmurtajan toiminnan harjoittaminen ei kuulu satamayhtiön ydintekemiseen.

Taustalla on myös tuleviin investointitarpeisiin varautuminen.

– Sampo on jatkossakin toiminnan kulmakivi. Jatkossa jos tulee investointeja esimerkiksi ympärivuotisen merellisen liikkumisen tiimoilta, yhtiö on niissä se toimija, Nissinen sanoo.

Matkailuyhtiön toimitusjohtajan Susanna Koutonen ei vielä paljasta, mikä tuo investointi voisi olla.

– Kemissä matkailullisesti meri on se tärkein elementti. Tietenkin me mietitään vaihtoehtoja, miten me pystyttäisiin ympärivuotisesti tuota merta hyödyntämään läpi vuoden, Koutonen sanoo.

– Nyt kun Sampolla talvi on vilkas niin kyllä me mietitään myös sitä, miten pystyttäisiin sitä talveakin vielä kehittämään ja lisäämään kapasiteettia.

Kemin Matkailu Oy ja Kemin Satama Oy olisivat alkuvaiheessa yhtiön ainoita omistajia. Jatkossa mukaan voisi Koutosen ja Nissisen mukaan tulla myös ulkopuolisia sijoittajia, mutta pääosa omistuksesta pysyisi kaupungilla.