1. yle.fi
  2. Uutiset

Perussuomalaisten Kaj Turunen torjuu surkeat gallupluvut – "Ei näy kentällä, porukkaa on"

Kansanedustaja Kaj Turunen (ps.) odottaa kevään kuntavaaleista edellisten kuntavaalien kaltaista tulosta.

Perussuomalaiset
Kaj Turunen
Kai Turunen (ps.)Timo Ikonen / Yle

Lokakuun gallupluvut kertoivat, että Perussuomalaisten kannatus on laskenut 8,5 prosenttiin. Tämä on vain noin puolet kevään 2015 eduskuntavaalikannatuksesta. Savonlinnalainen kansanedustaja Kaj Turunen ei kuitenkaan ole huolissaan, vaikka kuntavaaleihin on aikaa enää muutama kuukausi.

– Meillä on perinteellisesti ollut gallupeissa aika matala kannatus, joka on vaaleissa konkretisoitunut hyväksi kannatukseksi, sanoo Turunen Ylen Kaakkois-Suomen toimitusten haastattelussa.

Kahden muun hallituspuolueen, keskustan ja kokoomuksen, kannatus ei ole laskenut samassa suhteessa. Keskustan kannatus putosi lokakuussa ensimmäistä kertaa alle 20 prosentin, kokoomuksen kannatus nousi vaalikevättä korkeammaksi. Turunen selittää tilannetta hallitusvastuun epätasaisella jakatumisella.

– Pääministeri on keskustalainen ja valtiovarainministeri kokoomuslainen, mutta jostain kumman syystä Perussuomalaisia syytetään kaikista näistä vaikeista päätöksistä.

Tämä taas johtuu Turusen mukaan siitä, miten media asioista uutisoi. Mutta henkilökohtaisesti hän ei ole gallupkannatuksen laskuun törmännyt.

– Tuolla kentällä kun olen, niin ihmiset ihan samalla tavalla kuin ennenkin tulee juttelemaan ja tilaisuuksissa on yhtä lailla porukkaa kuin ennenkin.

Kevään kuntavaaleissa tavoitteena 9–13 prosentin kannatus

Vuoden 2012 kuntavaaleissa Perussuomalaisten kannatus oli koko maassa 12,3 prosenttia. Silloisessa Etelä-Savon vaalipiirissä kannatus oli 11,6 prosenttia ja Kymen vaalipiirissä 15 prosenttia. Kansanedustaja Kaj Turunen virittää ensi kevään kuntavaalien tavoitteet Kaakkois-Suomessa näiden lukujen tuntumaan.

– 9–13 prosenttia, sille välille, sanoo Turunen.

Kuntavaalit erovat eduskuntavaaleista siinä, että puolueen kannatus mitataan joka kunnassa erikseen. Kuntavaalien teemat taas ovat hyvin kuntakohtaisia, huomauttaa Turunen.

– Ihmisten kannalta merkityksellistä on se, mitkä asiat omassa kunnassa on tapetilla ja miten eri puolueet niihin suhtautuu. Sillä on isompi merkitys melkein kuin valtakunnallisilla kuntavaalikoneilla.

Ehdokasasettelu sujuu Turusen mukaan aivan tavalliseen tapaan ainakin Etelä-Savon alueella.

– Savonlinnasta voi sanoa sen, että meillä ehdokashankinta on hyvällä mallilla menossa, eikä ole mitään ongelmia saada ehdokkaita, sanoo kansanedustaja Kaj Turunen.

Lue seuraavaksi