1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sisustus

Musta, pinkki vai perinteinen vihreä? – Joulukuusi on tärkeä osa sisustusta

Sisustukseen hurahtaneet voivat rakentaa jouluksi vaikkapa oksista trendikkään seinäkuusen.

sisustus
Oksista tehty seinäkuusi.
Erilaiset sisustussivustot pursuilevat vinkkejä sisustusjoulukuusen tekoon.Minna Aula / Yle

Perinteisen kuusen vaihtoehdoksi löytyy esimerkiksi allergiaperheeseen valkoinen, vihreä, luminen, musta tai pinkki muovikuusi. Sisustajat innostuvat rakentamaan erilaisia trendikuusia oksista, muovipulloista tai vaikkapa teipistä.

– Varmasti monella sisustukseen hurahtaneella kuusi on tärkeä elementti kotona, että kuusi sopii sisustukseen, sanoo Sisustus & Sepustus blogin kirjoittaja torniolainen Soile Mörsäri.

Mörsäri selaa innokkaasti erilaisia sisustussivuja ja sovelluksia hankkien ideoita omaan kotiinsa. Idea seinään kiinnitettävästä kuusesta löytyi myös netistä.

Trendikäs seinäkuusi
Seinäkuusi ei vie paljon tilaa.Minna Aula / Yle

– Tähän tarvitaan vain oksia, narua ja koristeita oman maun mukaan. Oksakuusi sopii hyvin pieneen tilaan ja sen voi kiinnittää vaikka jonkun taulun tilalle, Mörsäri miettii.

Joulupalloja sisustajan kotoa löytyy tusinoittain ja monissa eri väreissä. Valkoinen, harmaa ja musta ovat Mörsärin kodin päävärit ja seinäkuusikin mukailee niitä.

– Punaisia palloja päätin kiinnittää tähän, koska tähti oli punainen ja se tuo mukavasti joulun tunnelmaa, Mörsäri pohtii ja napsauttaa vielä oksakuuseen valot päälle.

Miljoona puuta kotimaisilta viljelmiltä

Perinteinen kuusi ei ole menettänyt asemaansa suomalaisessa joulussa. Kuusenhakua metsästä pidetään myös tärkeänä osana jouluperinnettä.

Joulupuuseura ry:n puheenjohtaja Juha Ruuska sanoo, että arviolta 300 000 kuusta käydään hakemassa metsästä itse.

– Kotimaisilta viljelmiltä kuusia tulee vuosittain noin miljoona. Tuontipuita on arviolta reilut 150 000, sanoo itsekin pääkaupunkiseudulla kuusikauppaa käyvä Ruuska.

Ihmiset eivät eivät halua isoa rohjoa kotiinsa.

Juha Ruuska

Reilu satavuotias suomalainen perinne elää edelleen siis vahvana, mutta kuusen suosikkimalli on vuosien saatossa muuttunut.

– Aikaisemmin meni pitkiä kuusia. Nykyään ostatetaan pienempiä kuusia ja pöytäkuusia menee jonkun verran. Ihmiset eivät halua isoa rohjoa kotiinsa, Ruuska sanoo.

Kuusi halutaan ostaa läheltä

Ruuskan mukaan Joulupuuseura ry pyrkii tulevaisuudessa tutkimaan joulukuusen asemaa suomalaiskodeissa. Viimeisin tutkimus on vuodelta 2012. Kotimaisten joulupuiden ja leikkohavujen viljelijöiden yhdistys on kysellyt kuluttajilta kotimaisen puun merkityksestä.

– Ihmiset haluavat ostaa kuusen kotiinsa läheltä. Kotimaisessa kuusessa myös hiilijalanjälki on pienempi kuin Itämeren yli kuljetettujen, Virossa tai Tanskassa kasvatettujen kuusien, Ruuska sanoo.

Ruuskan mukaan Suomessa kuusenviljely on puhdasta ja osa luonnonmukaista. Kylmyyden vuoksi kasvinsuojelua ei tarvita samalla tavalla kuin etelämpänä.

– Monella allergiset oireet voivat johtua kasvinsuojelu tai homeenestoaineista, joita tuontipuista saattaa löytyä. Kotimaisuutta kannattaa aina kysyä, voi olla että perinteinen metsäkuusi onkin kasvanut Tanskan pelloilla, Ruuska huomauttaa.

Lue seuraavaksi