"Paras tapa tulla onnelliseksi on auttaa muita" – Hyvän tekemisellä yhteys jopa sydämen sykkeeseen

Joulun lähestyminen herkistää auttamaan kanssaihmisiä. Annatpa rahaa tai aikaasi, ostat samalla itsellesi terveyttä.

Terveys ja hyvinvointi
Joulukuusenkoriste.
Henrietta Hassinen / Yle

Oven avaaminen vieraalle tai kolikon sujauttaminen keräyslippaaseen on paitsi kohteliasta myös tutkitusti terveellistä.

Positiivinen vuorovaikutus toisten kanssa nostaa rakkaushormoniksikin kutsutun oksitosiinihormonin määrää kehossa, kertoo erityispedagogiikan dosentti Lotta Uusitalo-Malmivaara Helsingin yliopistosta

– Oksitosiinia erittyy kaikissa rakkauden mikrohetkissä. Se on yhteydessä vagus- eli kiertäjähermon toimintaan, joka säätelee sydämen sykerytmiä ja hengitystä, sisäelimiä, syljen eritystä ja pupillien laajenemista.

Auttamista on jo se, että avaa korvansa toiselle.

Lotta Uusitalo-Malmivaara, dosentti

Kiertäjähermo toimii hyvin, kun kohtaamme ihmisen, joka suhtautuu meihin rakastavasti ja lämmöllä. Siksi avun tarjoaminen ja sen vastaanottaminen parantavat terveyttä.

– Kysymys "voinko olla avuksi" on täydellinen rakkauden mikrohetki, joka parantaa toisen turvallisuudentunnetta ja sitä kautta vaikuttaa myös terveyteen myönteisellä tavalla.

Hyvän tekeminen ei vaadi suuria

Meillä on synnynnäinen tarve kuulua joukkoon, ja avuliaisuus muita kohtaan parantaa sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Toisen ihmisen auttaminen ei aina vaadi suuria ponnistuksia.

– Auttamista on jo se, että tarjoutuu toisen palvelukseen ja avaa korvansa toiselle.

Hyvän tekeminen saa ihmisen tuntemaan itsensä merkitykselliseksi. Se puolestaan lisää hyvinvointia.

– Jos emme koe missään toimissamme merkityksellisyyttä, niin alamme kuihtua. Tulee olo, että "mitäs väliä mun elämällä on, ei musta oo mitään hyötyä".

Epäitsekkyys lisää hyvinvointia

Uusitalo-Malmivaara siteeraa onnellisuustutkimuksen klassikkoa. Siinä tutkimukseen osallistuneille annettiin rahaa ja heitä kehotettiin ostamaan jotain joko itselleen tai toiselle ihmiselle. Tehtävän jälkeen ne, jotka ostivat jotain toiselle, voivat paremmin kuin ne, jotka käyttivät rahat itseensä.

– Paras tapa tulla onnelliseksi on auttaa toisia, kiteyttää dosentti Lotta Uusitalo-Malmivaara.

Lahjan idea on, että voimme antaa toisillemme jotain ja olla toisiamme varten.

Lotta Uusitalo-Malmivaara, dosentti

Koska hyvän tekemisestä tulee hyvä olo, voi auttaja joskus unohtaa itsensä. Silloin hän saattaa altistua hyväksikäytölle.

– Myötätuntoa täytyy pystyä osoittamaan myös itselle. Se onkin usein todella vaikeaa.

Avun pyytäminen ei ole heikkoutta

Yksin pärjääminen on meillä ollut aina arvostettua. Erityispedagogiikan dosentti Laura Uusitalo-Malmivaara rohkaisee pyytämään apua useammin, muutenkin kuin viimeisessä hädässä.

Jos vaikka huomaa, että naapurin pihalla kukkaistutukset kukoistavat, niin kysy rohkeasti apua oman kukkapenkin hoitamiseen.

– Naapuri tulee samperin onnelliseksi, että toinen on ihaillut hänen kukkiaan ja hän voi olla avuksi. Kyseessä on win-win-tilanne: toinen saa apua ja toinen kokee merkityksellisyyttä, Uusitalo-Malmivaara kuvailee.

Jouluna hyvän tekeminen ja toisten auttaminen tulevat monelta kuin luonnostaan. Sekä rahan lahjoittaminen että toisten auttaminen käytännössä tuovat hyvän mielen.

– Onneksi on joulu! Vaikka siihen liittyy paljon hössötystä, niin kyllähän lahjan idea on, että voimme antaa toisillemme jotain ja olla toisiamme varten.