"En halua kerjätä, mutta..." – some yhdistää joululahjan antajan ja sitä tarvitsevan perheen

Lappeenrantalaisnainen on auttanut vähävaraisia perheitä jo vuosia. Nyt hän perusti ryhmän, jonka avulla muutkin voivat auttaa.

joululahjat
Lahjarasia.
Heli Kaski / Yle

Sosiaalisesta mediasta on tullut kanava, jonka kautta yksittäiset ihmiset etsivät vähävaraisia perheitä lahjoittaakseen joululahjan.

Lappeenrantalainen Jaana Karhu laittoi Facebookiin päivityksen, jossa hän kertoi haluavansa auttaa lähivanhempaa joululahjalla. Karhu on jo yli 10 vuoden ajan lahjoittanut lahjoja vähävaraisen perheen lapsille Joulupuu (siirryt toiseen palveluun)-keräyksen kautta.

Viime vuodet hän on etsinyt sopivaa saajaa sosiaalisessa mediassa, sillä hän haluaa tavata henkilökohtaisesti lahjan saajan.

Karhu perusti tiistaina Facebookiin Joulurinki 2016 (siirryt toiseen palveluun) -ryhmän, jossa lahjan antajat ja saavat voivat kohdata. Ryhmään liittyi heti kymmeniä ihmisiä, jotka ovat valmiita antamaan lahjan tuntemattomalle perheelle.

Jaana Karhu
Jaana KarhuPyry Sarkiola / Yle

Ihmiset lähestyvät kainostellen

– Jonkin verran ihmiset ovat lähestyneet minua. He ottavat yhteyttä sanoen: "En halua kerjätä, mutta tilanteeni on tämä", Karhu kertoo.

Ihmisten selittelyn tarve on yllättänyt Karhun, vaikka hän tietääkin, miltä yksinhuoltajista tuntuu. Hän on ollut mukana yksinhuoltajien yhdistyksen toiminnassa jo vuosia.

– Olen itsekin kasvattanut poikani yksin. Tiedän, että rahat voivat olla tiukassa. Siksi haluankin auttaa.

Joulu on lapsille tärkeää aikaa. Lapsuuden jouluja muistellaan vielä vanhoinakin.

Karhu tähdentää, että joulu on lapsille tärkeää aikaa. Lapsuuden jouluja muistellaan vielä vanhoinakin.

Ei tavaraa vaan kokemuksia

Mieluiten Karhu antaa lahjaksi elämyksen, kuten lahjakortin elokuviin tai sisäleikkipuistoon.

– Materia on aina materiaa ja se unohtuu. Kokemukset kantavat elämässä pidemmälle. Haluan tarjota perheelle mukavaa yhteistä aikaa.

Jaana Karhu kannustaa kaikkia ihmisiä avokätisyyteen. Vakityössä käyvälle muutama kymppi ei ole ehkä niin iso asia, mutta toiselle perheelle se voi sitä olla.

– Ihmisten auttamisesta tulee hyvä olo. Ihmiset ovat pyytettömästä liikuttuneet avusta.

Tämän vuoden lahjan saavan perheen Karhu on jo käynyt tapaamassa, ja mielessä on jo juuri heidän perheelle sopiva lahja.