1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rautatieliikenne

Maakuntajohtajalle riittää vain tunnin junavuoroväli: "Tästä saattaa tulla pitkä taistelu"

Hämeenlinnassa pitkään hiertänyt junavuorojen harventaminen kokosi tiistaina Verkatehtaalle lasipihan täyteen ihmisiä. Kaupungin viesti VR:lle on, että parin minuutin pysähdys täytyy mahtua aikatauluun.

Hämeenlinassa järjestetty paneelikeskustelu junayhteyksistä keräsi runsaasti kiinnostuneita. Kuva: Liisa Leinonen / Yle

Verkatehtaan lasihallissa käytiin tiistaina kipakkaakin keskustelua VR:n päätöksestä vähentää Hämeenlinnassa pysähtyvien junien määrää. Mukana keskustelemassa olivat VR:n matkustajaliikenteestä vastaava johtaja Maisa Romanainen ja kaukoliikenteen suunnittelusta vastaava Antti Tuominen. Kaupungin edustajista paneelikeskustelussa olivat Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio. Hämeen liitosta oli mukana maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen ja yrityselämää edusti Kari Kaartinen.

Hämeen maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen sanoo, että ilta vei asiaa eteenpäin, mutta tyytyväisiä ei vielä olla.

VR suunnittelee taajamajunaliikenteen parantamista, joka palvelisi myös Riihimäen ja Lahden seudun asukkaita.

Ahonen sanoo, että taajamajunaliikenteen parantaminen on askel eteenpäin, mutta ei riittävä. Hänen mukaansa lyhyt pysähdys nopeilla junilla pystyttäisiin tekemään, eivätkä VR:n perustelut aikatauluista vakuuta häntä.

– Pysähdys mahtuisi VR:n aikataulurakenteeseen ja sitä parin minuutin pysähdystä me viemme eteenpäin.

Ahonen sanoo, ettei hän odottanut, että VR olisi lupautunut palauttamaan tunnin junavuoron takaisin. Mutta vain se kelpaa hämeenlinnalaisille.

– Tämä ei jää tähän, me tarvitsemme tunnin vuorovälin Hämeenlinnaan.

Naulakoilla suunniteltiin jo seuraavaa tapaamista

Anna-Mari Ahonen sanoo, että osapuolet katsoivat illan päätteeksi naulakoilla seuraavan tapaamisen ajankohtaa. Tarkkaa päivää ei vielä ole, mutta kokous on hänen mukaansa mahdollisimman pian. Ahonen sanookin, että illasta jäi ilmaan ennen kaikkea neuvottelulupaus, jota aiotaan hyödyntää.

– Pidämme keskusteluyhteyden yllä myös ministeriön suuntaan, ja välitämme saamamme palautteen eteenpäin.

– Aiomme jatkaa tätä niin kauan, että saamme tunnin vuorovälin takaisin. Tästä saattaa tulla pitkä taistelu. Tämä tilanne on äärimmäisen huono ja se on aiheuttanut paljon vahinkoa tavallisille ihmisille ja yrityksille.

Yle välitti keskustelun suorana verkkolähetyksenä. Illan tallenteet ovat katsottavissa Yle Areenassa kolmessa osassa: osa 1, osa 2 ja osa 3.