Hinkuyskätapauksia jo yli kaksinkertaisesti – taustalla rokotteen heikko teho

Hinkuyskää on havaittu tänä vuonna reilusti enemmän kuin viime vuosina. Hengitysvaikeuksia aiheuttava tauti voi olla pienille lapsille hengenvaarallinen.

tartuntataudit
Rokotus.
AOP

Tänä vuonna hinkuyskätapauksia on ollut koko maassa 379, kun viime vuonna niitä oli alle puolet tästä määrästä, 165.

Hinkuyskä on bakteerin aiheuttama tulehdus (siirryt toiseen palveluun), jonka oireisiin kuuluvat hengitysvaikeudet ja puuskittaiset yskänkohtaukset. Pienille lapsille tauti voi olla jopa hengenvaarallinen.

Ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusohjelmayksiköstä kuvailee, että hinkuyskää ilmenee aaltoillen.

Esimerkiksi vuosina 2003-2004 Suomessa oli Nohynekin mukaan hinkuyskäpiikki, jonka jälkeen 6-vuotiaille lapsille lisättiin tehosterokote tautia vastaan. Sen jälkeen sairastumiset vähenivät. Lisäksi vuonna 2012 aloitettiin varusmiesten hinkuyskärokotukset.

Viime vuosina tapauksia onkin Nohynekin mukaan ollut hyvin vähän.

– Kun hinkuyskälle alttiiden määrä on lisääntynyt vuosien varrella, nähdään epidemiapyrähdyksiä. Sitten tullaan taas alhaisempiin lukemiin.

Hinkuyskätapaukset kirjataan THL:n tartuntatautirekisteriin. Ilmoitettujen sairastumisien määrään vaikuttaa myös, kuinka hyvin tautia osataan epäillä ja kuinka herkästi laboratorionäytteitä otetaan.

Myös rokotetut voivat sairastua

Syitä ilmiöön on useita, muun muassa rokotteen teho, joka on vain hieman yli 80 prosenttia. Suomalaislapset rokotetaan hinkuyskää vastaan 3 ja 5 kuukauden iässä, sekä 1-, 4- ja 14-15-vuotiaana.

Hinkuyskärokotteen teho on alhaisempi kuin esimerkiksi kurkkumätä- ja jäykkäkouristusrokotteiden.

Hinkuyskää ja esimerkiksi kurkkumätää ei kuitenkaan voi vertailla keskenään, sillä hinkuyskä leviää pisaratartuntana ilmateitse. Lisäksi hinkuyskää on yleensä enemmän liikkeellä ja silloin se myös tarttuu herkemmin.

Kun rokotteen teho ei ole 100 prosenttia ja suojan kestossa on toivomisen varaa, pääsee hinkuyskä leviämään rokotettujenkin joukossa.

THL:n rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Hanna Nohynek

– Kun rokotteen teho ei ole 100 prosenttia ja suojan kestossa on toivomisen varaa, pääsee hinkuyskä leviämään rokotettujenkin joukossa, Hanna Nohynek selventää.

Hinkuyskärokotteesta saa suojan tautia vastaan korkeintaan 6 vuodeksi.

Rokotevastaisuudella ei todennäköisesti vaikutusta

Muun muassa Pohjanmaan rannikolla lasten rokotuskattavuudessa on suuria eroja. Kattavuudella tarkoitetaan sitä, kuinka moni esimerkiksi tietystä ikäryhmästä on saanut rokotteen.

Rokotevastaisuudella ei Nohynekin mukaan todennäköisesti ole vaikutusta hinkuyskäepidemioihin.

– Yhdistelmärokotteen kattavuus on oikein hyvä jopa Pietarsaaren seudulla, missä on ollut rokotekriittisyyttä.

Yhdistelmärokotteella tarkoitetaan pikkulapsille annettavaa rokotetta, joka toimii jäykkäkouristusta, kurkkumätää, hinkuyskää, poliota, aivokalvontulehdusta ja verenmyrkytystä aiheuttavaa Hib-bakteeria vastaan.

Hinkuyskätapauksia Suomessa/vuosi (THL:n tartuntatautirekisteri)

2013

2014

2015

2016

193

206

165

379