1. yle.fi
  2. Uutiset

Riihimäen sivistystoimenjohtaja: Koulu-uhkaus tehtiin WhatsApp-viestillä, koski kolmea koulua

Riihimäellä koulu-uhkaus tehtiin pikaviestinpalvelussa. Oppilaiden keskuudessa kiertäneestä viestistä poliisi sai vihiä viime viikolla. Sivistystoimenjohtajan mukaan Riihimäen kouluissa on turvallista.

Koulu-uhkaukset
Esa Santakallio
Sivistystoimenjohtaja Esa Santakallion mukaan kaikilla Riihimäen kouluilla on turvallisuussuunnitelmat ja toimintaohjeet uhkatilanteiden varalta.Kari Mustonen / Yle

Hämeen poliisi tiedotti keskiviikkona tutkivansa viime viikolla samaansa ilmoitusta mahdollisesta kouluun liittyvästä uhasta Riihimäellä. Kaksi alaikäistä tyttöä on vangittuina ja kolmas toisen viranomaisen huostassa.

– Saimme tietää asiasta tiistai-iltana, kun eräs huoltaja lähestyi koulua kertomalla, että oppilaiden keskuudessa kiertää WhatsApp-viesti, jossa uhataan kolmea riihimäkeläistä koulua, sanoo Riihimäen sivistystoimenjohtaja Esa Santakallio.

Poliisilla oli ollut asia siis tiedossa ja tutkinnassa kuitenkin jo aiemmin.

– Mielestäni poliisi on toiminut tässä tilanteessa erinomaisesti, sanoo Santakallio.

Santakallio sanoo, ettei vielä tiedetä miten vakavasta uhkailusta oli kyse. Hän vakuuttaa, että Riihimäen kouluissa on kuitenkin turvallista.

– Kaikilla kouluilla on turvallisuussuunnitelmat, joilla varaudutaan erilaisiin uhkiin. Suunnitelmaan sisältyvät selkeät toimintaohjeet, joita harjoitellaan sekä noudatetaan kaikissa koulua uhkaavissa tilanteissa.

– Koulujen tietoon ei ole tullut muuta kuin nämä viestit. Poliisilla on tiedotusvastuu, ja se tiedottaa asiasta lisää, jos tarvetta on.

Riihimäen kouluilta on jo tänään lähtenyt tiedotteita huoltajille.

– Olemme saaneet tänään poliisin tiedotteen. Nyt lähetämme kouluille, huoltajille ja oppilaille tietoa lisää Helmin kautta. Tiedotamme sitä mukaa, kun tarvetta tulee.

Riihimäen koulujen turvallisuustilanne entisellään

Sivistystoimenjohtaja Esa Santakallio sanoo, että oppilaiden huolet otetaan vakavasti. Jos tilanne huolestuttaa, oppilaat voivat keskustella oppilashuoltohenkilöstön, opettajan tai rehtorin kanssa.

– Jos tällaisia huolia herää, niin totta kai niistä keskustellaan. Mielestäni kuitenkaan Riihimäellä turvallisuustilanne ei ole muuttunut miksikään.

Santakallio sanoo, että hän on huolissaan siitä, että tällaisia viestejä ylipäätään tulee esiin.

– Kyllähän tämä kertoo toisaalta siitä, että osalla nuorilla on hätä ja toisaalta siitä, että tällaisia muoti-ilmiöitä liikkuu. Näihin suhtaudutaan aina vakavasti.

Lue seuraavaksi