Kemin matkailun kasvutavoite: 20 uutta matkailuyritystä kolmessa vuodessa

Kaupungin tavoitteena on saada vuoteen 2020 mennessä useita uusia matkailualan yrityksiä. Ensimmäisten tulijoiden joukossa on Pohjoismaiden suurin ohjelmapalveluyritys Lapin Safarit.

matkailu
Matkailijat kuvaavat kellumassa olevia ystäviään.
Riikka Rautiainen/ Yle

Kemiin yritetään saada parikymmentä uutta matkailualan yritystä lähimpien kolmen vuoden aikana. Matkailun kasvustrategian toteutumisessa keskeinen avaus on yhteistyö rovaniemeläisen Lapin Safarien kanssa.

Pohjoismaiden suurin ohjelmapalveluyritys tuo Kemiin talvikaudeksi kymmenen hengen yksikön ja jonkin verran kalustoa. Aluksi ohjelmassa on pääasiassa sitä mitä muuallakin: safareita kelkoilla ja koirilla, sekä muuta talviaktiviteettia.

Lapin Safarien kohdepäällikkö Veli-Pekka Okkonen korostaa meren tärkeyttä Kemin läheisyydessä. Merestä voi nauttia ja siellä voi toimia myös talvisin, Okkonen toteaa.

– Kemin sijainti avaa meille kokonaan uuden tuotepaletin, jolla voidaan palvella asiakkaita entistä paremmin ja monipuolisemmin, sanoo Okkonen.

Lapin Safarit toivoo myös löytävänsä Kemistä yhteistyökumppaneita ja alihankkijoita, ja suunnittelee kaupunkiin ympärivuotista toimintaa.

Kelkkasafari Rovaniemellä.
Tapio Nykänen

Kausi venyy kesää kohti syksystä päin

Ympärivuotisuus on ollut avainsanana myös kaupungin matkailuyhtiöllä. Lumilinnasta on määrä tulla kesänkestävä vuonna 2018 ja esimerkiksi rantaan pystytetyt lasiseinäiset huvilat tarjoavat majoitusmahdollisuuksia myös sulan maan aikana.

Ensimmäiset askeleet "kesää kohti" otetaan syyskautta venyttämällä. Matkailuyhtiön toimitusjohtajan Susanna Koutosen mukaan varsinkin aasialaiset matkailijat ovat kiinnostuneita myöhäissyksystä pimeine iltoineen ja revontulineen.

Kiinalaisten yksi merkittävistä lomakausista on niin sanottu Kultainen viikko, joka alkaa lokakuun ensimmäisenä päivänä vietettävästä kansallispäivästä.

– Esimerkiksi vastikään vierailullamme Wuhanissa kiinnitin huomiota siihen, että seutu on varsin varakasta ja sieltä matkaillaan paljon, Koutonen sanoo.

Kiinalaisten tarpeisiin vastataan myös sillä, että Lumilinnaan ei tulevana talvena tule lainkaan perushuoneita.

– Huoneiden halpa hinta herätti kiinalaismatkailijoissa jopa epäilyksiä. Kysyttiin, että mikä niissä on vikana, kun ne ovat noin halpoja, kuvailee Koutonen.

Nyt tarjolla on vain sviittitasoista majoitusta Lumihotellissa – sviittitasoiseen hintaan, toki.

Jos Kaidin investointipäätös on Kemin kannalta myönteinen, majoituskapasiteettia odotetaan tulevaksi lisää. Kaupunginjohtaja Tero Nissinen kertoo olevansa asiasta suorastaan niin varma, että olisi valmis lyömään siitä vetoa.

Matkailujäänmurtaja Sampo ja moottorikelkat jäällä
Jari Vesa / Yle

Tarjolla tontteja ja tilaa rannasta ja saarista

Kemin matkailun kasvutavoitteena on houkutella kaupunkiin parikymmentä uutta matkailuyritystä vuoteen 2020 mennessä. Yrityksiä houkutellaan paitsi Lumilinnalla ja Sampolla, myös tarjoamalla tiloja ja tontteja.

Tällä hetkellä kaavoissa on Luulajankadun ja tulevan Mansikkanokalle ulottuvan matkailubulevardin varrelta toistakymmentä tuhatta kerrosneliötä rakennustilaa.

Lisäksi tarjolla on tyhjiä ja vapautuvia kiinteistöjä tulevan matkailubulevardin varrelta: parin rantamakasiinin lisäksi tilaa olisi jo nyt esimerkiksi entisessä tullin asuinrakennuksessa ja kotiseutumiseossa. Kun Lumilinna-näyttely siirtyy uuteen Mansikkanokalle rakennettavaan rakennukseen, myös Tullimakasiini vapautuu uusille yrittäjille.

Pidemmällä tähtäimellä Pajarinrantaankin on mahdollista tuoda matkailurakentamista. Lisäksi pienimuotoista matkailutoimintaa haluttaisiin kaupungin edustan saariin.

Selkäsaaresta tontteja on jo tarjolla ja matkailuyhtiö on syksyn mittaan rakennuttanut sinne turistien palvelemiseen sopivia tiloja. Laitakarin osalta suunnitelmat eivät ole aivan yhtä pitkällä.

Millä matkailijat saariin?

Selvää kuitenkin on, että jos ympärivuotista meri- ja saarimatkailua halutaan kehittää, pitää matkailijoiden myös päästä saariin jollakin kulkupelillä.

Laivaristeilyiden osalta kaupunki ei ole Koutosen mukaan pyrkimässä markkinoille, mutta Sampon kapasiteetti alkaa käydä pieneksi. Ympärivuotiseen käyttöön siitä ei missään tapauksessa ole.

Muun muassa tähän huutoon vastaamaan perustetaan uusi Sampo-yhtiö kevättalvella.

– Uusi yhtiö ottaa Sammon toiminnan hoitaakseen ja jatkossa jossain vaiheessa myös uusia merenpäälliseen kulkemiseen liittyviä investointeja voi tulla yhtiön hoidettavaksi, muotoilee kaupunginjohtaja Tero Nissinen.