Hyppää sisältöön

Analyysi: Kaukoidän tiikeristä tuli naukuva kissa

Etelä-Korea ei ole lunastanut lupauksiaan, vaan jauhaa sisä- ja ulkopolitiikassa samaa kuin 30 vuotta sitten. Talousmahtinakaan Etelä-Korea ei ole sitä, mitä siitä odotettiin.

Etelä-Korean pääkaupungissa jo viikkoja jatkuneissa mielenosoituksissa on vaadittu presidentin vangitsemista. Kuva: EPA / Jeon Heon-kyun

**Kaukoidän kolmen suurvaltion **huippukokous järjestetään joulukuussa. Japanin hallitus varmisti tiistaina, että kokoukseen osallistuu Kiinan johtajan lisäksi Etelä-Korean presidentti Park Geun-hye tai hänen edustajansa.

Osallistumisesta on ollut epäselvyyttä, sillä Etelä-Koreassa vaaditaan Parkin eroamista. Kokouksen aihe on kuitenkin niin tärkeä eteläkorealaisille, että Park haluaa olla paikalla.

Aiheena ovat lohtunaiset.

Ei voi olla totta. En vähättele toisen maailmansodan aikana japanilaisten seksiorjiksi joutuneiden kärsimyksiä. Päinvastoin: Olen raivostunut heidän puolestaan. Etelä-Korean hallitus ei ole ratkaissut heidän asiaansa lopullisesti, vaikka on lupaillut sitä jo vuosikymmeniä.

Asuin Soulissa 1992-93, jolloin Etelä-Korea sai ensimmäisen täysin demokraattisissa vaaleissa valitun presidenttinsä. Kim Young-samin valinta laittoi pisteen sotilasdiktatuurille.

Etelä-Korea oli teollistunut liian nopeasti ja ongelmia oli paljon, mutta pääkaupungin yllä pysyttelevien sankkojen saastepilvien lomasta paistoi aurinko. Etelä-Koreasta puhuttiin Aasian tiikerinä, josta tulee tärkeä peluri maailmannäyttämöllä.

**Siitä on tullut talousmahti, mutta ei odotettua jättiä. **Etelä-Korea on tällä hetkellä maailman 11. suurin kansantalous.

Talouden kasvuvauhti on parin prosentin luokkaa, mille ei Kaukoidässä ole totuttu hurraamaan.

Näkymät ovat epävarmat. Suuryhtiöistä Hanjin-varustamo teki elokuussa konkurssin. Samsung on tehnyt arviolta 4,7 miljardin euron tappiot epäonnistuneella Galaxy Note 7-älypuhelinmallillaan.

Talouden rakenteelliset ongelmat ovat samat kuin 1990-luvulla. Kurimukseen ajatunut presidentti Park lupasi vaalikampanjassaan satsata start up-yrityksiin ja karsia monialayhtiöiden eli chaebolien tukiaisia.

Chaebolit ovat Etelä-Korean tukijalkoja, mutta myös kehityksen esteitä.

Presidentti Park ajoi miinaan. Häntä syytetään osallisuudesta lähipiiriläisensä harjoittamaan chaebolien kiristykseen ja lahjontaan.

Ammattiliittojen jäseniä mielenosoituksessa Soulissa 30. marraskuuta. Kuva: EPA / Jeon Heon-kyun

**Korruptio on korealaisten helmasynti. **Sen kitkemisestä on puhuttu vuosikymmeniä samalla, kun Etelä-Korea on länsimaistunut. Yli kolmasosa kansasta on kääntynyt lahjonnan tuomitsevaan kristinuskoon.

Kansakunta valitsi neljä vuotta sitten naispresidentin, mikä ei 1990-luvun alussa olisi tullut kuuloonkaan. Park näyttää todistaneen vain sen, että Etelä-Korean hyväveli-verkostoissa sukupuolella ei ole niin väliä.

Vuosituhannen vaihteessa presidentti Kim Dae-jungin päivänpaistepolitiikka kohensi Etelä- ja Pohjois-Korean suhteita. Kylmän sodan tilaan palattiin kuitenkin jo seuraavan presidentin aikana. Park ei ole pystynyt vähentämään niemimaan sotilaallista jännitystä.

**Etelä-Korean seuraaminen on turhauttavaa. **Siellä on huippuluokan innovaatioita, viihdeteollisuutta, taiteiiljoita ja urheilijoita, mutta poliitikot ovat surkeita. Kuudesta viime presidentistä viisi on ryvettynyt skandaaleissa.

Maan kehitys on yritysvetoista. Sellaista, jota poliitikot eivät ole onnistuneet sössimään. Vaikkapa ympäristönsuojelusta on tullut korkeatasoista clean tech -yritysten ansiosta.

Eteläkorealaisten vauraus on kasvanut harppauksin, mutta toisaalta kotitaloudet ovat keskimäärin raskaasti velkaantuneita.

**Ulkopolitiikassa Etelä-Koreaa **rajoittaa sotilaallinen ja poliittinen liittolaisuus Yhdysvaltain kanssa. Silläkään saralla maa ei ole kuitenkaan täyttänyt sille ladattuja odotuksia.

Etelä-Korea näyttää keskittyvän ajamaan maanmiehiään kansainvälisiin tehtäviin ja valittamaan historian vääryyksistä.