1. yle.fi
  2. Uutiset

Ylitornion taloustilanne kiristyy – puskuria kuitenkin riittää

Ylitornion ensi vuoden budjetista on tulossa lievästi alijäämäinen. Kunnalla on kuitenkin runsaasti aiemmilta vuosilta kertynyttä ylijäämää.

Ylitornion kunta (Ruotsi)
Ylitornion Alkkulanraitti
Ylitornion Alkkulanraitti on remontoitu tänä vuonna.Jari Peltoperä / Yle

Ylitornion kunnanhallituksen talousarvioesitys ensi vuodelle on lievästi alijäämäinen. Tilikauden alijäämän arvioidaan olevan lähes 170 000 euroa.

Ylitornion taloudellinen tilanne on kiristymisestä huolimatta edelleen hyvä. Sen tuloveroprosentti 19,25 on Meri-Lapin pienin ja kunnalla on aiemmilta vuosilta kertynyttä ylijäämää noin 6,5 miljoonaa euroa.

Kunnan ensi vuoden investointiohjelma on pariin edelliseen vuoteen verrattuna pieni, yhteensä noin puolitoista miljoonaa.

Investointeja tehdään Aavasaksan alueen kehittämisessä, Aavasaksan teollisuusalueen kunnallistekniikan rakentamisessa, Hiihtomaa-hankkeessa sekä vesi- ja viemärilaitoksessa.

Lisäksi Kuntotalo-uimahallia peruskorjataan ja kunnantalon vesikatto uusitaan.

Kunta aikoo vähentää Kela-sakkoja

Ylitornio panostaa ensi vuonna erityisesti työllistämistoimenpiteisiin ja alueen työllisyystilanteen parantamiseen. Kunta palkkaa työllisyyskoordinaattorin edistämään työttömien työllistymistä.

Tavoitteena on työllisyyden hoitamisen lisäksi vaikuttaa kunnan maksamaan työmarkkinatuen kuntaosuuteen, niin sanottuun sakkomaksuun sekä eri toimenpitein ympäristöön ja kuntakuvaan. Tarkoitukseen varataan noin 0,7 miljoonaa euroa.

TE-toimistolta tuleva raha mukaan lukien toiminnan budjetti on noin miljoona euroa.

Tavoitteena on työllistää noin 30 henkilöä.

Lue seuraavaksi