Ruotsin televisio Isis-verkoston jäljillä – "meklari" värvännyt terroristeja maassa yli 15 vuotta

Ruotsin televisio on tutkinut Isisin vuotamia nimilistoja, joissa luetellaan järjestön riveihin liittyneiden eurooppalaisten taistelijoiden nimiä.

Ulkomaat
Naamioituneita taistelijoita.
Naamioituneita taistelijoita.Reuters

Ruotsin jihadistien joukosta erottuu keskeinen hahmo, jota turvallisuuspoliisi Säpo on seurannut yli 15 vuoden ajan. Hän on esiintynyt useissa terrorismitutkimuksissa, mutta häntä ei ole koskaan syytetty törkeistä rikoksista.

Hänet tunnetaan nimellä Abu Omar. Ruotsin televisio (SVT) on yhteistyössä saksalaisen ARD:n kanssa tutkinut Isisin vuotamia nimilistoja, joissa luetellaan järjestön riveihin liittyneiden eurooppalaisten taistelijoiden nimiä.

Kuvakaappaus SVT:n sivustolta uutisesta.
Kuvakaappaus SVT:n verkkosivustolta.

12 henkilön verkosto

SVT:n mukaan nimilistoista voi hahmottaa 12 henkilön muodostaman Ruotsin-verkoston, jolla on yhteyksiä Isisiin. He kietoutuvat yhteen Abu Omarin kautta.

– Abu Omar on niin kutsuttu meklari. Hän ei ole etulinjassa. Hän voitelee koneistoa rahalla, yhteyksillä ja rohkaisulla. Hänellä on erittäin hyvät kontaktit, ja hän on ankkuroitunut kansainväliseen radikaali-islamistien ympäristöön, sanoo Ruotsin puolustuksen tiedustelussa toimiva nimettömänä esiintyvä henkilö SVT:lle (siirryt toiseen palveluun).

Useat Isis-verkoston jäsenistä ovat olleet kirjoilla tai asuneet Omarin asunnossa. Monet ovat myös työskennelleet kahdessa myymälässä, jotka hän aiemmin omisti Tukholman keskustassa.

Kuvakauppaus SVT:n verkkosivustolta uutisesta.
Kuvakauppaus SVT:n verkkosivustolta

Joukossa on Pariisin terroristi-iskuihin osallistunut Mohamed Belkaid, jonka Belgian poliisin surmasi Brysselissä maaliskuussa. Solun muut jäsenet iskivät viikkoa myöhemmin Brysselin lentokentälle ja metroon.

Kotietsintä jo vuonna 2006

SVT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo on ollut kiinnostunut Abu Omarista jo pitkään. Silloin hän kuului radikaalin moskeijan johtajiin Brandbergenissä Haningessa Tukholman eteläpuolella.

Poliisi teki kotietsinnän Omarin asunnossa keväällä 2006. Muodollinen rikosepäily koski kirjanpitorikosta. Asunnosta löytyi kirjekuoria, joihin oli kirjoitettu "veljille", "heidän osuutensa", "rahaa luolien kansalle".

Lisäksi sieltä löydettiin suurehko summa rahaa, noin 150 000 kruunua eli 15 000 euroa. Yksi setelinippu oli osoitettu al-Qaidan Pohjois-Afrikan johtajalle, toinen al-Qaidan edustajille Euroopassa.

Poliisi ja syyttäjä eivät kuitenkaan onnistuneet todistamaan, että rahoja oli tarkoitus käyttää terrorismiin. Hänet tuomittiin kirjanpitorikoksesta.

Useiden maiden turvallisuuspalvelut ovat tulleet siihen tulokseen, että Abu Omar rekrytoi terroristeja ja rahoittaa terrorismia. Esimerkiksi Yhdysvallat listaa hänet terroristeiksi epäiltyjen henkilöiden listallaan.

Missä Abu Omar on nyt?

SVT:n mukaan on epäselvää, missä Abu Omar on tällä hetkellä. Hänen myymälänsä Tukholmassa on suljettu vuosia sitten. Väestörekisterissä hänet on kirjattu kadonneeksi.

SVT:n lähteiden mukaan hän on kuitenkin yhä Ruotsissa, hakeutuu nuorten miesten läheisyyteen ja yrittää värvätä heitä Isisiin.