Intohimoinen keräilyharrastaja myy osan kokoelmastaan

Matti Rajantie lopetti keräilyharrastuksensa kuusi vuotta sitten. Nyt hän myy osan vuosikymmenten varrella keräämistään tavaroistaan. Joukossa muun muassa Hofner Committee -kitara vuodelta 1954.

keräily
Myynnissä olevia keräilijä Matti Rajantien kitaroita.
Rajantien kitarakokoelma on vaikuttava. Moni keräilijä onkin jo käynyt kyselemässä kitaroiden hintoja.Yle

Lappeenrannan keskustassa marraskuun puolivälin paikkeilla avautunut Retro second hand shop kätkee sisälleen paljon harvinaisia keräilytavaroita. Lappeenrantalainen Matti Rajantie on keräillyt tavaroita 50 vuoden ajan. Nyt hän myy pienen osan kokoelmastaan.

– Aloitin keräilyn aikanaan postimerkeistä. Keräsin myös rahoja, mitaleita, autoja, moottoripyöriä, kitaroita ja vahvistimia, sanoo Rajantie.

Jaguarin pienoismalleja.
Jaguarin pienoismalli on päällystetty 24 karaatin lehtikullalla. Yle

Väliaikaisessa kaupassa on varmaan kymmenisen tuhatta tuotetta. Lähes kaikki ovat Rajantien. Hän myy myös kahden ystävänsä puutuotteita ja vanhoja sormuksia. Kaupassa on vain osa Rajantien kokoelmista.

– Jos kauppa käy hyvin, varastossa on vielä toinen samanlainen määrä tuotteita myyntiin, sanoo Rajantie.

Matti Rajantie päätti lopettaa keräilyharrastuksensa 60-vuotiaana. Kuusi vuotta hän kypsytteli ajatusta kokoelman myynnistä.

Myynnissä olevia kitaroita.
Rajantie on keräillyt vuosikymmeniä kitaroita ja vahvistimia.Yle

– The Beatles on ollut aina se tärkein asia. Minulla on nytkin myynnissä Beatles-tuotteita, levyjen tuplakappaleita ja niin edelleen. Joitakin levyjä minulla on viisi kappaletta, Rajantie naurahtaa.

Kitarat ovat harvinaisimmat myytävät

Myytävien kitaroiden joukossa on Rajantien mukaan harvinaisia kappaleita.

– Harvinaisin taitaa olla Hofner Committee vuodelta 1954. Se on etenkin japanilaisten keräilijöiden suosiossa. He saattavat maksavat näistä 10 000 euroa. Lisäksi on suomalaista käsityötä. Ville Tyysterin ja Matti Nevalaisen käsityönä tekemiä harvinaisuuksia.

Keräilytuopin kuvat on käsinmaalattu.
Saksasta Rajantie löysi keräilytuopin. Käsinmaalatun tuopin sisällä on aitoustodistus sekä kuitti kaupanteosta 1990-luvun alusta.Yle

Retro second hand shop on avoinna tammikuun 10. päivään saakka. Mutta jos kysyntää on, Rajantie on valmis pitämään kauppaa pitempääkin.

Erilaisia sormuksia.
Myynnissä on paljon muusikkopiireistä hankittuja isoja sormuksia.Yle

–Tavoite on, että jos puoletkin menisi tässä rysäyksessä, niin hyvä olisi. Mutta keräilykin kärsii nyt heikosta talouden tilanteesta.