Hyppää sisältöön

Analyysi: Guggenheim oli riskisijoitus, joka ei vakuuttanut

Guggenheim ei onnistunut vakuuttamaan Helsingin valtuustoa museon kannattavuudesta. Valtuusto hylkäsi museoesityksen yöllisessä äänestyksessä selvin luvuin 53 - 32.

Satu Nurmio Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Helsingin kaupunginvaltuusto on päättänyt hylätä esityksen Guggenheim Helsinki -museosta. Hanketta pidettiin liian kalliina Helsingille, sen rahoituspohjaa ja todellisia kustannuksia veronmaksajille epäiltiin ja ulkomaisen museon rakentamista näyttävälle paikalle Helsingin keskustaan arvosteltiin.

Valtuusto keskusteli asiasta nyt ensimmäistä kertaa, sillä ensimmäinen Guggenheim-esitys kaatui jo kaupunginhallituksessa ennen valtuuston käsittelyä vuonna 2012. Tämänkertaisessa esityksessä yksityisen rahan osuutta haluttiin korostaa, mutta lopulta yksityisiä lahjoituksia saatiin kokoon vain lisenssimaksun verran eli 18,4 miljoonaa euroa. Yksityiseksi rahaksi mainostettu 50 miljoonan euron potti 130 miljoonan euron rakennuskustannuksista olikin pankkilainaa sekä muun muassa korotonta lainaa säätiöiltä.

Yksityisen rahan osuuden pienuus kertoi siitä, etteivät lahjoittajat uskoneet museohankkeeseen sijoituksena. Vertailun vuoksi, Tanssin talon 27 miljoonan euron kokonaiskustannuksesta Jane ja Aatos Erkon säätiö haluaa kustantaa yli puolet.

Valtio osoitti myös omalla linjauksellaan, ettei se usko Guggenheim-hankkeeseen. Aiemmat Guggenheim Helsinki -museon rahoitusvaihtoehdot perustuivat sille, että valtio kustantaisi rakennuksesta vähintään puolet. Budjettiriihen yhteydessä kävi selväksi, ettei Guggenheimille tule valtion rahaa museon rakentamiseksi.

Vastatuulen voimana on ollut myös Guggenheimin herättämät tunteet. Ensinnäkin Guggenheim Helsingin tukisäätiö epäonnistui yrityksessään luoda arkkitehtuurikilpailulla rakennus, joka olisi saanut kansan rakastumaan museohankkeeseen. Arkkitehtuurikilpailun voittaja herätti tummasävyisyydessään jopa vastustusta.

Toinen kompastuskivi on ollut Solomon R. Guggenheim -säätiön tyyli sopia asioista pitkälle ennen kuin ne tuodaan julkisuuteen. Moni valtuutetuista yllättyi tämänkin kertaisesta esityksestä. Asioiden esittäminen parhaassa mahdollisessa valossa on kääntynyt lopulta itse hanketta vastaan. Epäilijät ovat kysyneet, mitä säätiö tästä saa, miksi sen on niin pakko yrittää puskea Helsinkiin museota, vaikka hanke ei ole täällä tähän mennessä menestynyt?

Epäilystä kasvoi vastustus. Guggenheim Helsingin tukisäätiön arvioita matkailijoiden lisääntymisestä ja maksavien museoasiakkaiden määristä ei pidetty realistisina.

Valtuutetut aloittavat mieluummin alusta pohdinnat siitä, mitä Etelärannan parkkipaikkana olevalle arvotontille käy, kuin ottavat riskin siitä, mitä Guggenheim Helsinki olisi mahdollisesti kaupungille tuonut.

Kirjoittaja on Yle Uutisten kulttuuritoimituksen esimies.