Hyppää sisältöön

Susihavaintoja yhä enemmän Toholammilla – lapsia ei uskalla päästää yksin iltalenkille

Toholammin keskustan lähettyvillä liikkuu susia. Jälkihavaintoja on tehty vuoden alusta saakka 226 ja pihahavaintojakin lähes 70. Esimerkiksi Lahnalammen alueella ollaan jo varovaisia.

Jälki on maalattu punaiseksi, ettei se korostu kuvassa liikaa. Kuva: Matti Honkonen

Susihavaintoja on tehty Toholammin kylissä poikkeuksellisen paljon ja eläimet ovat tulleet jopa portaille saakka. Asko Lapin tilalla on paljon hevosia aitauksessa ja hän on petojen suhteen hyvin varuillaan. Pari viikkoa sitten kaksi sutta liikkui piha-alueella kiertäen koirien aitausta ja tulivat lähelle taloakin.

– Naapurin puolelta tuli kaksi sutta, jotka olivat kiertäneet koirien aitausta. Onneksi koirat olivat aitauksessa. Olisi ollut selvää jälkeä, jos olisivat olleet ulkona.

Lapin hevostilalla on kolmisenkymmentä hevosta ja varsaa, jotka liikkuvat aitauksessa vapaasti. Susien kiertely pelästytti jo niin paljon, että lapsetkaan eivät saa leikkiä ja ulkoilla hämärän aikana. Myös varsojen puolesta ollaan huolissaan.

– Onneksi eivät menneet hevosten pihattoon. Ne pelkäävät onneksi isoja hevosia, mutta varsoja eivät. Kyllähän se säikäyttää, jos murina kuuluu vierestä. Itse aikuisena pääsee pakoon, mutta lapset ja varsat ovat uhan alla. Jos susi menee hevosaitaukseen, niin kyllä se ajaa hevoset karkuteille.

Matti Honkonen (vasemmalla) ja Asko Lappi. Taustalla on 20 hevosta ja varsaa. Kuva: Antti Kettumäki / Yle

Lapin perhe asuu noin 4 kilometrin päässä keskustasta Lahnalammen kylällä ja 500 metrin päässä Toholampi–Lestijärvi-tieltä.

– Lapsia emme uskalla päästää hämärässä iltalenkille tai kavereille käymään. Me kuljetamme itse heidät kouluun.

Minulla on sellainen näkemys, että meidän alue on kolmen lauman risteyskohta.

Toholammin riistahoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Matti Honkonen

Jälkihavaintoja kartoitetaan

Toholammin alueelta on löytynyt paljon jälkiä eri kyliltä eli esimerkiksi Kotilan seudulta ja Lahnalammen alueelta. Riistanhoitoyhdistyksen alueella on viisi petoyhdyshenkilöä, jotka käyvät todentamassa jäljet.

– Me käymme varmistamassa, ovatko susien, koirien, koirasusien vai muiden petojen jälkiä. Suden jäljen tunnistaa sen koon perusteella eli ne ovat mitattuna koiraa isompia. Jälkihavaintoja sekä pihahavaintoja on tehty paljon enemmän tänä vuonna kuin aikaisempina vuosina, sanoo Toholammin riistahoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Matti Honkonen.

Sudet liikkuvat laajemmilla alueilla ruoan perässä. Samalla kun yksilömäärät kasvavat, niin reviiritkin laajenevat.

– Ne etsivät koko ajan uusia alueita. Minulla on sellainen näkemys, että meidän alueemme on kolmen lauman risteyskohta. Niitä on liikkunut rannikon suunnasta esimerkiksi hirvien perässä.

– Alueeltamme ovat hävinneet metsäkauriit, joita näki ennen aika paljonkin. Ei niitä kukaan metsästänyt ole, ne ovat vain hävinneet. Sudet etsivät ruokaa. Kohta varmaan kissoja rupeaa katoamaan pihapiiristä ja koriakin, jos vaan kohdalle sattuu, jatkaa Asko Lappi.

.
.