Analyysi: Thaimaan uudella kuninkaalla ei ole vaatteita

Kuningas voisi ensi töikseen armahtaa majesteettirikoksista tuomitut. Siitä hyötyisi koko Thaimaa, arvioidaan Yle Uutisten analyysissa.

Thaimaa
Thaimaan kruununprinssi Maha Vajiralongkorn.
Maha Vajiralongkorn on Thaimaan uusi kuningas.Rungroj Rongrit / AOP

Vanhassa sadussa huijarit uskottelivat keisarille, että he ovat tehneet hänelle maailman upeimman puvun, mutta vain uskolliset voisivat nähdä sen. Niinpä keisari kekkuloi kadulla alasti, eivätkä alamaiset uskaltaneet sanoa mitään. Lopulta lapsi huutaa, ettei keisarilla ole ollenkaan vaatteita.

Satu ei ole Thaimaasta, mutta voisi hyvin olla. Vaikka kuningashuone tekisi mitä tahansa ja vaikka kruununprinssi käyttäytyisi kuinka typerästi, Thaimaassa kukaan ei uskalla pukahtaa siitä mitään.

Thaimaan arvostettu ja palvottu kuningas Bhumibol Adulyadej kuoli lokakuussa 88-vuotiaana. Hän valitsi seuraajakseen ainoan poikansa Maha Vajiralongkornin, jota on pidetty lähinnä playboyna.

Tarinoita Vajiralongkornin menneisyydestä ei tosin uskalleta julkaista Thaimaassa. Niissä jutuissa oltaisiin todellakin usein ilman vaatteita. Tuorein naissuhde uudella kuninkaalla on tiettävästi Saksan-asunnossaan thaimaalaisen ex-lentoemännän kanssa.

Kuningashuonetta suojellaan majesteettirikoslailla, joka on Thaimaassa maailman ankarimpia. Lakia myös käytetään ahkerasti, viime vuosina vielä useammin kuin ennen.

Thaimaalainen ihmisoikeusjärjestö iLaw laski, että vuoden 2014 sotilasvallankaappauksesta tämän vuoden heinäkuun puoliväliin asti majesteettirikoksista syytettiin 68 ihmistä. Lisäksi useita kymmeniä on syytetty kapinan lietsomisesta.

Tuomion on saanut jo pelkästään siitä, että on erehtynyt Facebookissa laskemaan leikkiä kuninkaan koirasta. 27-vuotias tehdastyöläinen sai sarkastisesta kommentistaan reilun kymppitonnin sakot ja kolmisen kuukautta vankeutta.

Pidätykseen ja ehdolliseen tuomioon on riittänyt se, että on yksityisessä Facebook-keskustelussa rohjennut vastata ”kyllä”, kun toinen osapuoli on arvostellut kuningashuonetta.

Useammasta postauksesta saa useita tuomioita. Kuusi Facebook-postausta toi eräälle thaimaalaiselle viime vuonna 30 vuotta vankeutta. Siinä oli jo mukana armoa oikeudessa, sillä ilman tunnustusta tuomiota olisi kertynyt 60 vuotta.

*Thaimaata hallitseva *sotilasjuntta ei ole oikeasti niinkään huolissaan kuningashuoneen asemasta, vaan omasta asemastaan, ja metsästää ahkerasti mahdollisia majesteettirikoksia suojellakseen itseään liialta demokratialta.

Kuningashuonetta arvostetaan aika yleisesti, vaikka se on upporikas ja etuoikeutettu. Sotilasjuntta sen sijaan jakaa jyrkästi mielipiteitä.

Juntan kannalta on liian houkuttelevaa tulkita kaikki arvostelu laissa kielletyksi kuningashuoneen arvosteluksi, jotta mikään Thaimaassa ei muuttuisi.

Eli esimerkiksi tulonjako ei muuttuisi. Thaimaa on räikeä esimerkki siitä, kuinka epäoikeudenmukaisesti maan resursseja voidaan jakaa ja millainen epätasa-arvo siitä seuraa.

Thaimaassa rikkain prosentti väestöstä omistaa 58 prosenttia maan varallisuudesta. Venäjä on tällä mittarilla koko maailman pohjanoteeraus, mutta Thaimaakin on maailman kolmanneksi epätasa-arvoisin. Tulos saatiin sveitsiläisen Credit Suisse -pankin Global Wealth Report 2016 -tutkimuksessa.

Tällainen jakauma ei ole mikään kehittyvän talouden luonnonlaki, vaan seurausta muun muassa siitä valinnasta, että Thaimaan budjetti suosii estoitta pääkaupunkia Bangkokia koko muun maan kustannuksella. Liike-elämä on myös harvojen sukujen hallussa.

Uudella kuninkaalla olisi mahdollisuus muuttaa maata, mutta koska hän ei ole esittänyt mielipiteitään julkisuudessa, hänen toimiaan on vaikea ennakoida.

*Maa on jakautunut *niin sanottujen punapaitojen ja keltapaitojen kannattajiin. Punapaidat edustavat maaseudun köyhiä, ja heidän sankarinsa on maanpaossa elävä ex-pääministeri Thaksin Sinawatra. Vajiralongkorn tuli aikoinaan hyvin toimeen Thaksinin kanssa, mikä on herättänyt keltapaidoissa levottomuutta.

Kuningashuoneen keltaista väriä symboloivat keltapaidat ovat vallassa ja aikovat pitää siitä kiinni. Ensi vuodeksi on kaavailtu vaaleja, mutta armeija on valmis tinkimään otteestaan vain nimellisesti.

Uuden kuninkaan rooli jakautuneessa maassa vaatii tarkkaa pelisilmää. Yksi uudistus olisi kuitenkin varauksetta myönteinen: majesteettirikoslain nojalla tuomitut voisi armahtaa. Siitä hyötyisi koko Thaimaa.