Reuters ja Bloomberg: Opec sopuun öljyntuotannon leikkauksista

Uutistoimistojen alustavien tietojen mukaan öljynviejävaltioiden järjestö Opec on onnistunut sopimaan öljyntuotannon rajoittamisesta ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen.

öljy
Opecin kokous Itävallan Wienissä.
Öljynviejävaltioiden järjestö Opec kokousti Itävallan Wienissä keskiviikkona.Christian Bruna / EPA

Öljynviejävaltioiden järjestö Opec näyttää pääsevän sopuun öljyntuotannon rajoittamisesta, kertovat uutistoimistot Reuters ja Bloomberg nimettömiin lähteisiin perustuen. 14 jäsenmaan Opec on paraikaa koolla Itävallan Wienissä.

Alustavien tietojen mukaan Opec rajoittaisi yhteenlasketun tuotantonsa 32,5 miljoonaan tynnyriin päivässä. Tämä olisi liki 1,2 miljoonaa tynnyriä vähemmän lokakuun tasoon verrattuna.

Sovun syntyminen tarkoittaisi sitä, että keskeiset riitapukarit Saudi-Arabia ja Iran olisivat löytäneet kompromissin. Iran ei ole ollut halukas rajoittamaan tuotantoaan, vaan läntisten pakotteiden kurittama maa haluaa takaisin menettämiään markkinaosuuksia.

Tietoihin sovusta on syytä suhtautua vielä varauksella, sillä leikkauksen yksityiskohtia ei ole kerrottu julkisuuteen kokouksen ollessa kesken. Kokouksen alla suurin kiista koski juuri sitä, miten tuotantorajoitukset jyvitetään Opec-maiden kesken.

Oma lukunsa on se, kuinka paljon Opecin ulkopuolinen Venäjä olisi valmis rajoittamaan omaa tuotantoaan.

Hinta harppasi yli 50 dollarin

Öljymarkkinoilla nähtiin voimakas reaktio jo keskiviikkona iltapäivällä. Pohjanmeren Brent-raakaöljyn hinta on ollut kahdeksan prosentin nousussa. Tynnyrihinta on liikkunut iltapäivän mittaan 50 dollarin tuntumassa ensimmäistä kertaa moneen viikkoon.

Markkinareaktion taustalla olivat tärkeimpien pelureiden Saudi-Arabian, Iranin ja Irakin sopuisat puheet kokouskäytävillä.

Opec on tavoitellut tuotannon rajoittamista, jotta öljyn hinta saataisiin vakautettua. Ylitarjonnan vuoksi öljyn hinta on puolittunut vuoden 2014 alun jälkeen. Tämä on kurittanut öljynviejämaiden taloutta kovalla kädellä.

Opec sopi alustavasti jo syyskuussa, että kartellin tuotanto rajataan 32,5–33 miljoonaan tynnyriin päivässä. Tätä nykyä tuotanto on 33,64 miljoonaa tynnyriä päivässä, mikä vastaa 50 Eduskuntatalon tilavuutta.

Lähteet: Reuters, TASS, Bloomberg