Keskustelu urheilijoiden syömisestä ryöpsähti – valmennuskeskuksessa voimistelijoille oma ruokalinjasto

Anoreksiaan sairastuneen voimistelijatytön tarina on herättänyt vilkkaan keskustelun mm. valmentajien ja Voimisteluliiton osuudesta ulkonäköpaineiden luomisessa.

syömishäiriöt
Cheertanssija tuulettaa
Terri Niemi / Yle

Maanantaina Ylellä julkistettu anoreksiaan sairastuneen voimistelijatytön tarina on herättänyt vilkkaan keskustelun eri sosiaalisen median kanavissa. Muun muassa kilpavoimistelijoiden Gymner-verkkokeskustelupalstalla (siirryt toiseen palveluun) monessa kommentissa kiitellään tarinansa julki tuonutta voimistelijaa.

Useat lajin parissa toimivat pitävät aiheen esille nostamista tärkeänä ja ajankohtaisena.

Rohkea veto tältä "Annilta", viimein joku toi esiin totuuden.

Mun mielestä oikein hieno juttu ja upeaa, että joku sairauden kokeneista uskaltaa tulla totuuden kanssa esiin!

Monia keskustelijoita pohdituttaa erityisesti valmentajien osuus ulkonäköpaineiden luomisessa tai purkamisessa, sekä vanhempien vastuu alaikäisistä lapsista.

Sairastuneiden ei pidä antaa kilpailla ja lajista ulos sellaiset valmentajat jotka kilpailuttavat sairaita voimistelijoita.

Meillä ainakin valmentaja aina laittaa vanhemmille viestiä, että pitkä kisapäivä paljon eväitä mukaan jotta tytöt jaksavat ja pitää myös huolen, että eväitä syödään ja juodaan.

Myös vanhenpana sitä ei oikein osaa katsoa tilanteita aina järjen kautta. Sitä elää mukana tukemassa kaudesta toiseen, vaikka tajuaa toisaalta, ettei touhussa ole järjen hiventäkään. Nyt jälkikäteen aatellen, olisi vanhempana pitäny lopettaa harrastus paljon aikasemmin.

Voimistelijoiden oma ruokalinjasto ihmetyttää

Voimistelijoiden ruokailusta on keskusteltu syksyn aikana myös muissa medioissa. Esimerkiksi Helsingin Sanomat kysyi lokakuussa (siirryt toiseen palveluun), miksi nuorille voimistelijoille tarjotaan Voimisteluliiton käyttämässä urheilukeskuksessa kevyempää ruokaa kuin muille.

Kyse on Lohjan Kisakallion urheiluopistosta, joka on Suomen Voimisteluliiton virallinen valmennuskeskus rytmisessä voimistelussa ja joukkuevoimistelussa. Kisakallion rehtori Asko Härkönen kertoo, että osalle voimistelujoukkueista ruoka tarjoillaan erillisestä linjastosta, valmentajien toiveen mukaan.

– Niille urheilijoille tai seuroille, jotka haluavat olla erityisen tarkkoja ruoan sisällön suhteen, tarjotaan pyynnöstä mahdollisuus ruokaan, josta on vähennetty tai poistettu kokonaan "normaali" suola. Samoin on sokerin laita. Näihinkin tarkennettuihin pyyntöihin rakennetaan tarjonta, joka täyttää energian ja tärkeiden ravintoaineiden terveellisen saannin vaatimukset, Härkönen sanoo.

Voimisteluliitto puolustaa käytäntöä

Voimisteluliitto puolustaa Kisakallion ruokakäytäntöä. Voimistelutoiminnan päällikkö Liisa Ahlqvist-Lehkosuo kertoo, että Voimisteluliitto on ollut mukana luomassa linjastoa. Siihen on päädytty, koska Kisakalliossa esimerkiksi yritysasiakkialle tarjottava ruoka ei välttämättä ole parasta urheilijoille.

– Kisakallion ruoka on hyvää ja maistuvaa, mutta se on ravintolaruokaa, jossa on enemmän lisättyä sokeria, suolaa ja rasvaa. Sitä ei ole välttämättä paras arkiruokana syödä joka päivä, Ahlqvist-Lehkosuo sanoo.

Ahlqvist-Lehkosuo sanoo, että kyse ei ole dieettiruuasta, vaan terveellisestä ruuasta, jonka suunnittelussa on konsultoitu lääkäreitä ja ravitsemusalan ammattilaisia. Linjastosta ei haluta luopua, mutta tiedotusta tarvitaan.

– Meidän pitää parantaa viestintää ja tiedotusta. Käytäntö sinänsä on hyvä, mutta viestintää pitää tarkentaa, ettei tule esimerkiksi käsitystä, ettei saisi ottaa kaikkea (muillekin tarjolla olevaa ruokaa).

Voimisteluliitto pitää ravinnosta käytävää keskustelua tärkeänä. Valmentajakoulutuksiin on lisätty ravintotietoa ja liitto on aloittanut yhteistyön esimerkiksi Syömishäiriöliiton kanssa.

Cheertanssija tuulettaa
Näin Anni kertoo sairastumisestaan, katso video.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus