Sydänpotilaat parempaan hoitoon Kanta-Hämeessä: "Vuosikausia on ollut ongelmia hoitoonpääsyssä"

Kanta-Hämeen sydäninfarktipotilaiden kuolleisuustilastot ovat olleet maan synkimpiä. Sydänsairaalan yhteistyön myötä hoitoon aiotaan saada yhdenvertaisuutta ja jonoihin ripeyttä.

sydäntaudit
Keskussairaalan osastoa
Kanta-Hämeen keskussairaalaan toivotaan potilaita myös sairaanhoitopiirin ulkopuolelta valinnanvapauden myötä. Meeri Niinistö / Yle

Kantahämäläisten sydänpotilaiden hoitoon luvataan parannusta vuoden vaihteen jälkeen.

Kanta-Hämeen keskussairaala ja Tampereen Sydänsairaala allekirjoittivat keskiviikkona yhteistyösopimuksen sydänpotilaiden hoidosta. Tämä tarkoittaa sitä, että keskussairaalan kymmenkunta kardiologian työntekijää siirtyy Tampereen Sydänsairaalan palkkalistoille. Entä potilaan kannalta?

– Toivottavasti parempaa hoitoonpääsyä, laadukkaampaa ja yhtenäisempää hoitoa, sanoo kardiologian erikoislääkäri Teemu Hovila Kanta-Hämeen keskussairaalasta.

Vuoden 2013 sydänhoitotilastot Kanta-Hämeen keskussairaalassa olivat synkkiä. Joka viides hoitoon hakeutunut sydäninfarktipotilas kuoli vuoden sisällä. Tämän uudempia tilastoja ei THL ole teettänyt.

Esimerkiksi sydäntutkimusten määrää on lisätty vuoden 2013 jälkeen. Myös yhteistyön toivotaan tasavertaistavan sydänhoitopotilaita.

– Vuosikausia on ollut ongelmia hoitoonpääsyssä, ja ajat ovat venyneet ajoittain hyvin pitkiksi. Saadaan potilaat nopeammin hoitoon ja yhdenvertaisemmin, sanoo Hovila.

Riihimäen kardiologinen vastaanotto on ollut henkilöstövajeen takia katkolla. Vuoden vaihteen jälkeen toiminta Riihimäellä jatkuu.

Toiminta jatkuu ja jopa laajenee, lupaa lääkäri

Hovilan mukaan Sydänsairaala on investoinut esimerkiksi välineistöä keskussairaalaan. Toiminta jatkuu, ja jopa laajenee, enteilee Hovila.

– Sydänsairaalalla on ollut visio levittäytyä etelämmäksi ja tarjota hoitoa laajemmalla alueella. Sydänsairaalalla on toimipisteet myös Valkeakoskella ja Helsingissä, Hämeenlinna on tässä välissä. Täällä olemme turvautuneet Tampereeseen pitkälti jo aiempina vuosina, kun on tarvittu vaativampaa hoitoa. Tämä on looginen jatkumo, uskoo Hovila.

Viime vuonna Kanta-Hämeen keskussairaalassa hoidettiin 4 200 sydänpotilasta. Potilasmääriä ei vähennetä, vaan yhteistyöllä keskussairaalaan toivotaan potilaita myös sairaanhoitopiirin ulkopuolelta valinnanvapauden myötä.

– Tulevaisuudessa erikoissairaanhoidossa tarvitaan entistä enemmän yhteistyötä keskussairaaloiden ja yliopistollisten sairaaloiden välillä. Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten valtakunnallisesti pitäisi asioita viedä eteenpäin. Kanta-Häme kuuluu meidän alueeseemme myös tulevaisuudessa, ja yhteistyötä halutaan tehdä, sanoo Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen.