"Merkittävä avaus koko vesihuoltosektorille" – pohjaveden pullottamo voi tuoda Lahteen 70 työpaikkaa

Monacolaissijoittaja aikoo rakentaa pullottamon ja viedä vettä Lahdesta ympäri maailmaa. Tuotanto alkaisi vuonna 2018.

vesivarat
Lahti Aquassa juhlitaan sopimusta kansainvälisen sijottajan kanssa.
Lahti Aquan hallituksen puhenjohtaja Alettin Basboga, monacolainen sijoittaja Alain Mierczuk ja Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta juhlivat keskiviikkona solmittua vedentoimitussopimusta.Yle / Heikki Kiseleff

Lahti Aqua solmi keskiviikkona merkittävän sopimuksen monacolaisen sijoittajan kanssa. Lahden kaupungin omistama vesiyhtiö on luvannut toimittaa pohjavettä Alain Mierczukin pullottamolle, jonka on tarkoitus aloittaa tuotanto vuonna 2018.

Lahti Aquan toimitusjohtajan mukaan yhteistyö on tulosta vesiyhtiön vuosien brändityöstä.

– Yhteydenotto tuli sijoittajalta. Viimeiset puoli vuotta on ollut kutkuttavaa odottaa, että sopimus syntyy, Martti Lipponen kertoo.

Lahti Aqualla ole muita vastaavia sopimuksia vireillä.

– Tämä on merkittävä avaus kaupallistamisena koko vesihuoltosektorille, Lipponen painottaa.

Viimeiset puoli vuotta on ollut kutkuttavaa odottaa, että sopimus syntyy.

Martti Lipponen

Sopimuksen mukaan Lahti Aqua myy Mierczukin yritykselle raakavettä enintään tuhat kuutiometriä vuorokaudessa.

– Siitä tulee vuodessa 350 000 kuutiota, se on melkoinen vesimäärä. Tästä sopimuksesta tulee lisä teollisuusasiakkaisiimme, joita on nyt 15 – 20 prosenttia liikevaihdosta, Lipponen laskee.

Sijoittaja ymmärtää lahtelaisten mahdollisen huolen luonnonvaroistaan.

– Totta kai suojelette omia vesivarantojanne. Mutta käytämme noin kaksi prosenttia päivittäisestä kulutuksestanne. Se on vähän teille, mutta paljon meille, muistuttaa Alain Mierczuk.

Lipposen mukaan pohjaveden vienti on positiivinen asia koko maalle.

– Viittaan Jorma Ollilan johtamaan brändityöryhmään, joka totesi, että vesi on Suomelle keskeinen vientituote. Maailman populaatio ja vesivarat eivät ole suhteessa keskenään. Pullottamot ovat marginaalisia. Täältä voidaan jakaa vettä sinne, missä sitä ei ole, Lahti Aquan toimitusjohtaja toteaa.

Pullotetusta vedestä tulee laatutuote

Uuden pullottamon rakentamisen on tarkoitus alkaa toukokuussa 2017 Metsä-Pietilän teollisuusalueelle. Tehtaan tontin myyntiä käsitellään teknisessä lautakunnassa parin viikon kuluttua.

Lahti Aqua rakentaa siirtovesiputken, jolla pohjavettä tuodaan tehtaaseen Kärpäsen vedenottamolta.

Sijoittajan mukaan Salpausselän pohjavedestä tulee laadukas tuote, jota myydään sekä lasi- että muovipullossa.

– Vedelle on maailmalla kasvava kysyntä ja tällä hetkellä kaikki myytävä pullovesi ei ole hyvälaatuista. Me haluamme tarjota asiakkaille parasta mahdollista vettä, mutta se ei tule olemaan halpaa, Mierczuk paljastaa.

Me haluamme tarjota asiakkaille parasta mahdollista vettä, mutta se ei tule olemaan halpaa.

Alain Mierczuk

Monacolaisyrittäjä myöntää, että vesibisneksessä liikkuvat isot rahat. Päijät-Häme tulee kuitenkin hyötymään Mierczukin hankkeesta. Tehtaan työllistävä vaikutus rakennusaikana on 150 henkilötyövuotta. Hankkeen kustannusarvio kerralla toteutettuna nousee yli 20 miljoonaan euroon.

– Tehdas tulee työllistämään 70 suomalaista. Haluamme suomalaiset työntekijät, joilla on alan paras osaaminen, Mierczuk lupaa.